Općina stipendira 443 srednjoškolca i studenta

Zbog prevencije širenja koronavirusa deset studenata potpisalo ugovore, ostatak će po svoje primjerke doći od 20. do 27. marta

U prostorijama Općine Centar Sarajevo (Mis Irbina 1, sala 33) u četvrtak, 19. marta 2020. godine načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je potpisao ugovore sa deset od 443 dobitnika stipendija za školsku 2019/2020. godinu koje dodjeljuje Općina Centar srednjoškolcima i studentima.

Načelnik Ajnadžić je kazao da je danas jako važan dan za one koji žele investirati u znanje i da je veoma ponosan što se potpisuju ugovori za dodjelu stipendija.

 

-S obzirom da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasilo vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa morali smo se reorganizirati i prilagoditi situaciji. Danas simbolično potpisujemo ovih deset ugovora, a potpisivanje preostalih ugovora za stipendije će se realizovati u periodu od 20. do 27. marta ove godine uz poštivanje preporučene socijalne distance. Veoma sam sretan što sam danas ovdje sa vama i što mogu u ime Općine Centar da vas pozdravim, da vam kažem da smo tu za vas i čestitam na rezultatima koje ste postigli u ovoj školskoj godini. Stipendije koje vam dodjeljuje Općina Centar treba da vas motiviraju za još predaniji rad, da budete još bolji i uspješniji u sticanju novih znanja i vještina. Vi ste budućnost Bosne i Hercegovine i naša glavna uzdanica, poručio je Ajnadžić te dodao da će Općina Centar učiniti sve da u budžetu obezbijedi i dodatna sredstva u iznosu od oko 200.000 maraka kako bi svi učenici i studenti koji su ispunili uslove javnog poziva dobili stipendiju.

 

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o izboru nadarenih učenika i studenata za dodjelu stipendija „Prof. dr. Husein Kulenović“ u školskoj/akademskoj 2019/2020. godini. Stipendije u iznosu od 80 KM mjesečno će za deset mjeseci nastavne godine dobiti 156 nadarenih srednjoškolaca, a po 100 KM mjesečno 120 nadarenih studenata sa visokim prosjekom ocjena. Vijeće je također donijelo i Odluku o izboru učenika i studenata za dodjelu stipendija u školskoj/akademskoj 2019/2020. godini. Po tom osnovu stipendije od 80 KM mjesečno će dobiti 75 učenika srednjih škola, a po 100 KM mjesečno 92 studenta. Za realizaciju ovih odluka u budžetu Općine je obezbijeđeno oko 400.000 konvertibilnih maraka.

 

Potpisivanje preostalih ugovora za stipendije će se realizovati u periodu od 20. do 27. marta ove godine u vremenu od 9 do 14 sati, u sali 31.

Redari će puštati po jednog učenika/studenta da pristupe potpisivanju ugovora, a ovim putem molimo sve učenike/studente koji su u proteklom periodu boravili u inostranstvu ili imaju simptome gripe, prehlade ili neke druge simptome bolesti da ne dolaze već da kontaktiraju Službu za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti na broj telefona 033/562-473.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti