Općina Centar nastavlja sa finansijskom podrškom održavanja zajedničkih dijelova stambenih zgrada

U prostorijama Općine Centar upriličeno je potpisivanje ugovora sa predstavnicima upravitelja zgrada kolektivnog stanovanja za potrebe nužnih popravaka, odnosno obnove liftova.

U ime Općine ugovore je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić koji je ovom prilikom istakao koliki je značaj angažmana etažnih vlasnika u projektima obnove i uređenja njihovih stambenih zgrada.

 

– Mi kao Općina Centar i ove godine nastavljamo sa projektom finansijske podrške upraviteljima stambenih zgrada za potrebe nužnih popravki, kako bismo našim sugrađanima obnovili i poboljšali uslove stanovanja. Bitno je napomenuti da je najveća odgovornost na etažnim vlasnicima, koji imaju obavezu da sufinansiraju projekte obnove zajedničkih dijelova zgrada zajedno sa Općinom. Što je veći iznos prikupljenih sredstava od etažnih vlasnika, to je veći prioritet za realizaciju, jer na taj način možemo brže i efikasnije realizovati obnovu zajedničkih dijelova stambenih zgrada, objasnio je Ajnadžić nakon današnjeg potpisivanja ugovora.

 

U ime firme „Sarajevostan“ četiri ugovora, čija ukupna vrijednost iznosi nešto više od 65.508 KM, je potpisao direktor Fuad Haskić, koji se ovom prilikom zahvalio načelniku Ajnadžiću na podršci u realizaciji ovih projekata.

 

–S obzirom na obim poslova prvo ćemo započeti sa projektom obnove konstrukcije lifta u objektu kolektivnog stanovanja u Ulici Branilaca Sarajeva 35 (Općina Centar izdvojila je iznos od 20.000 KM), a paralelno sa ovim projektom možemo raditi obnovu lifta i na adresi Kranjčevićeva 33 (Općina izdvojila iznos od 10.508 KM), izjavio je Haskić.

 

Pored navedena dva projekta također će na osnovu potpisanih ugovora biti obnovljeni liftovi u objektima kolektivnog stanovanja na adresama Maršala Tita 54 (15.000 KM), te Koševo 34 (20.000 KM).

 

Danas je također potpisan ugovor sa tehničkim direktorom firme „OKI upravitelj“ Muhidinom Omerovićem. Ovdje se također radi o sanaciji lifta u objektu kolektivnog stanovanja u Ulici Kulovića 2. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.000 KM, od čega je Općina Centar obezbijedila 6.000 KM, dok će razliku sredstava prikupiti etažni vlasnici ovog objekta.

 

Kako je navedeno u ovim ugovorima sve neophodne dozvole za izgradnju moraju obezbijediti upravitelji zgrada prije početka izvođenja radova. Ukoliko se radi o objektima pod zaštitom države, etažni vlasnici su dužni pribaviti potrebne saglasnosti nadležnog Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Sarajevo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti