Vrijedna donacija Ambasade NR Kine za djecu sa poteškoćama u razvoju

Danas je u prostorijama Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“, koji je smješten u Ulici Valtera Perića 3, organizovan prijem za NJ.E. ambasadora Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pinga.

Prijemu je u ime Općine Centar prisutvovao i načelnik dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim savjetnikom Osmom Babićem i Jasminom Fazlić, pomoćnicom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

 

Povod posjete ovom Centru, čije usluge koristi 75 mališana sa područja centralne gradske općine, je vrijedna donacija koju je obezbijedila Ambasada prijateljske Kine u BiH. O kakvoj se donaciji radi objasnila je Aida Hrnjić, predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“, udruženje koje vodi pomenuti Centar.

 

- Cilj našeg Centra je da u budućnosti budemo samoodrživi i da ne zavisimo od grantova i donacija, već da naši roditelji koji su nezaposleni, a ima ih jako puno, uz našu djecu sami zarađuju. To je neki tip socijalnog poduzetništva, mada smo mi zemlja koja nažalost nema zakon o socijalnom poduzetništvu, ali namjeravamo iskoristiti mogućnosti koje nam se pružaju unutar tog prostora. Stoga je Ambasada Kine u našoj zemlji nabavila i donirala potrebnu opremu u vrijednosti od 30.000 KM za pokretanje projekta otvaranja radionice, koja će imati i edukativnu ulogu, te u kojoj ćemo moći praviti male proizvode. Izuzetno smo zahvalni na ovoj donaciji kako bi započeli aktivnosti na ovom planiranom putu samoodrživosti i nadam se da ćemo biti uspješni u toj namjeri kao i u dosadašnjim projektima.  Također, naša namjera je da nastavimo aktivnosti u vezi donošenja pomenutog zakona o socijalnom poduzetništvu, objasnila je Hrnjić.

 

Osim donirane opreme obezbijeđene su i besplatne edukacije za dvije osobe za rad sa djecom po sistemu Tomatisa, metodologija koja dolazi iz Luksemburga. Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“, je jedan od rijetkih centara u kojem certificirane osobe po pomenutom sistemu besplatno rade sa djecom  i osobama sa poteškoćama u razvoju. Za otvaranje nove radionice biće potreban dodatni prostor za šta je načelnik Ajnadžić ponudio pomoć Općine u granicama koliko joj to dozvoljavaju njene mogućnosti. Ovom prilikom su za male korisnike Centra ambasador Ping i načelnik Ajnadžić uručili igračke.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti