Svi zaslužujemo da dišemo čist vazduh

Sarajevo dobilo prvu „Unsmoke zonu“

Najprometnija sarajevska saobraćajnica danas je dobila svoju prvu zelenu, „Unsmoke zonu“.

Sadnjom drvoreda i žive ograde, kompanija Philip Morris
uz podršku KJPK Park, te općina Centar i Novo Sarajevo, započela je svoju „Unsmoke Sarajevo“ inicijativu. „Unsmoke your World" je globalna inicijativa kojom kompanija Philip Morris želi podstaći dijalog o manje štetnim alternativama, ali i aktivnosti koje će okruženje osloboditi ne samo od duhanskog dima, već i svih negativnih uticaja sa kojima se svakodnevno susrećemo.

 

Upravo zbog toga prva lokalna akcija u okviru ove inicijative u Sarajevu ima za cilj pomoći zajednici u stvaranju kvalitetnije životne sredine i omogućivanju da u budućnosti građani Sarajeva udišu čistiji vazduh.
-"Unsmoke“ Sarajevo je naš mali poklon gradu Sarajevu jer svi zaslužujemo da udišemo čist vazduh. Ponosni smo što smo jednom ovakvom akcijom od općeg značaja započeli svoju „Unsmoke“ priču u Sarajevu. Zima iza nas, kada je grad u kome živimo i radimo u više navrata proglašavan najzagađenijim, ne samo u regionu, već u cijelom svijetu, najbolje nam je pokazala koliko je neophodno da brinemo o svom okruženju i okrećemo se rješenjima koja će negativne uticaje svoditi na minimum. „Unsmoke Your World“ je naša globalna inicijativa koja prvenstveno ima za cilj podstaći dijalog o manje štetnim alternativama, ali naša vizija je mnogo više od ideje da se svijet oslobodi samo od duhanskog dima. Nadamo se da smo ovom današnjom akcijom podstakli i druge, pojedince i kompanije, da daju svoj doprinos kako bi naše okruženje što prije bilo oslobođeno negativnih uticaja", izjavio je Srđan Lazović, generalni direktor kompanije Philip Morris za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

 

Značaj ove akcije prepoznali su i predstavnici općina Centar i Novo Sarajevo, upravo kroz koje prolaze neke od najprometnijih saobraćajnica u Kantonu.

 

–Drago nam je da učestvujemo u ovakvom projektu u kojem pokazujemo našu odgovornost u društvenom prostoru kada govorimo o zaštiti našeg okoliša sadnjom novog drveća, posebno ako imamo inicijativu da dođemo do statusa zelenog grada. Ono što je zanimljivo da se društveno odgovorna kompanija zajedno sa općinama Centar i Novo Sarajevo udružila i mi danas počinjemo sadnju koja treba da bude dobar poticaj i rekao bih dobar signal svima onima koji mogu participirati u ovoj akciji. Što se tiče Općine Centar mi još uvijek nismo ispunili standarde kada su u pitanju zelene površine, ali smo inicirani svim manjkavostima, kada je u pitanju zagađenje zraka, svoj doprinos dali regulacionim planom kojim smo utvrdili 480 dunuma zemlje za zelenu parkovsku površinu koja će biti na prostoru Betanija-Jezero. Također imamo opsežne planove da u ovoj godini zasadimo 15.000 sadnica na svom području, te smo u fazi izrade katastra zelenih površina i drveća i to su mjere koje trebaju da doprinesu da zagađenost zraka svedemo na minimum. Ovom prilikom pozivam sve društveno odgovorne kompanije da slijede današnji pozitivni primjer, istakao je Ajnadžić.

 

Iz KJKP „Park“ Sarajevo, se nadaju da će ova akcija biti prva u nizu i pokrenuti i ostale pojedince i kompanije da se uključe, jer i najmanji doprinos ima veliki značaj. -Zahvalni smo što smo kao odgovorna firma odabrani da učestvujemo u ovom projektu. U proteklom periodu smo imali dobru saradnju sa općinama na poboljšanju i obnovi zelenih površina. Vjerujem da dolazi bolje vrijeme kada pred nama predstoje veliki projekti ozelenjavanja naših zelenih površina, kao što je sadnja na području općina Centar i Novo Sarajevo. Naša namjera je da nastavimo sa ovim projektom povećanjem broja sadnica stabala i žive ograde, kazao je Edin Abdurahmanović, direktor KJKP „Park“.

 


Sadnja žive ograde uz najprometniju saobraćajnicu u BiH, samo je prva u nizu aktivnosti u okviru „Unsmoke Sarajevo“ inicijative i početak "Od-dimimo Sarajevo" akcije.

 

Osim 6.000 sadnica žive ograde koji su zasađeni, u narednim mjesecima kompanija Philip Morris zasadit će i 86 stabala mladog drvoreda, dok će se sadnjom bijelog i crnog bora formirati zaštitni pojas, a Općina Novo Sarajevo uskoro će dobiti i novi travnjak u zelenom pojasu od Pofalića do Socijalnog. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti