Mladima prezentirane mogućnosti koje nudi Općina Centar

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 5. februara 2020. godine zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić, njenim zamjenikom Mustafom Mulićem i savjetnikom Dževadom Bećirevićem upriličio druženje sa mladima sa područja mjesnih zajednica „Koševo II“, „Pionirska dolina“ i „Nahorevo“.

Na druženju su predstavnici Općine Centar razgovarali sa mladima o mogućnostima koje im pruža ova lokalna zajednica. Druženju su prisustvovali i učenici starijih razreda Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ zajedno sa direktoricom Aidom Petković.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar godinama izdvaja značajna sredstva za poboljšanje položaja mladih te da će takva praksa biti nastavljena i u budućnosti.

 

-Budžetska izdvajanja za mlade imaju za cilj kontinuirani rad na poboljšanju njihovog položaja, aktivnijeg i odgovornijeg sudjelovanja u društvenom životu i stvaranje okruženja kako bi mladi imali veće šanse i perspektivu za bolje sutra.  U okviru tekućih programa budžeta Općine Centar, posebno je izdvojen tekući program „Kontinuirana briga o mladima“ za koji je u 2020. godini obezbijeđeno oko 285.000 maraka, te dodatnih 260.000 maraka za poticaj zapošljavanja mladih kroz finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih. U okviru kontinuirane brige o mladima, Općina Centar, uz podršku koju pruža njihovom obrazovanju, zapošljavanju, kulturnim i sportskim projektima, daje potporu i stambenom zbrinjavanju mladih. Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica želi biti snažna podrška mladim ljudima. Edukovana omladina treba da bude nosilac promjena koje su prijeko potrebne našoj privredi i ekonomiji na putu ka Evropskoj uniji. Obrazovanje čini mladog čovjeka bogatim, jer kao što kaže stara poslovica, to je jedino što uvijek nosite sa sobom i ne može vam ga niko uzeti. Biću sretan i zadovoljan da budete visokoobrazovani, dobro vaspitani, jer toga nam danas manjka, da budete interoperabilni, multidisciplinarni, internacionalni, poliglote, te pametniji i uspješniji od generacija prije vas jer jedino je to garancija da možemo imati dobru, sigurnu, prosperitetnu i evropsku Bosnu i Hercegovinu, poručio je Ajnadžić.

 

Direktor Centra kulture i mladih Općine Centar Armin Omerović mladima je predstavio besplatne projekte koji se realizuju u ovoj ustanovi te ih pozvao da se uključe i svoje slobodno vrijeme provedu na kvalitetniji način.

 

-Na raspolaganju su vam škola glume, škola pjevanja, škola gitare, škola klavira, besplatni kursevi engleskog jezika i računarske grafike i još mnoge druge aktivnosti, istakao je Omerović.

 

Savjetnik Bećirević je upoznao prisutne i sa brojnim besplatnim sportskim projektima za mlade koji se realiziraju u JU „Centar za sport i rekreaciju“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti