Obilježena godišnjica velike bitke za kotu 905 na Grdonju

Jedinstvena organizacija boraca – Unija veterana općine Centar i Udruženje maloljetnih boraca općine Centar obilježili su 27. godišnjicu velikih bitki koje su se odigrale prilikom oslobađanja kote 905 na Grdonju.

Ovom prilikom su se predstavnici Općine Centar te demobilisani borci i ratni vojni invalidi podsjetili događaja tih januarskih dana 1993. godine. Učesnici su prvo posjetili mezarje na Vrbanjuši gdje je ukopan rahmetli Edin Hrustemović, jedan od učesnika ovih ratnih dešavanja, te  učenjem Fatihe odali počast za sve borce poginule tokom proteklog rata, nakon čega je položeno cvijeće ispred spomen-obilježja Mala kula na Grdonju. U ime Općine Centar i općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća Centar, cvijeće su položili njegov savjetnik Bećir Sirovina, vijećnik Sead Srna i Mustafa Rustemagić iz Sekcije 105. mtbr, dok su u ime učesnika ovih dešavanja cvijeće položili njihovi sinovi i unučad.

 

Bitke za kotu 905 se prvi prisjetio tadašnji komandant 1. bataljona 7. brdske brigade Izet Berkovac koji je tokom ove vojne akcije oslobađanja kule na Grdonju i osvajanja kote bio i ranjen.

 

– Mi smo 29. januara 1993. godine krenuli u akciju oslobađanja ove kote i same kule od neprijateljskih snaga. Prvo su nam inženjerci napravili put kroz minirano područje nakon čega smo uspjeli osvojiti Malu kulu sa manjim jurišnim grupama iz 7. i 3. brdske brigade te iz Odreda „Lasta“. Pošto smo znali kako će agresor navaliti da ponovo osvoji kulu, plan je bio da prvo iskopamo rovove. Nažalost nismo uspjeli u toj namjeri, jer je tenk sa pragom stao na uzvisinu i u Malu kulu je ispalio 86 granata što govori o žestini napada. Dva dana poslije oslobađanja kule, koja je bila od strateškog značaja neprijatelj je uspio ponovo da je zauzme, a u ovim borbama je poginuo naš Edin Hrustemović koji je sa svojim saborcima branio položaje, objasnio je Berkovac.

 

Nakon uspješnog oslobađanja Male kule neprijatelji su izveli kontranapad sa teškom artiljerijom i pješadijom. Branioci položaja su iako sa puno manje municije i potrebnih sredstava uspjeli odbaciti neprijateljsku vojsku na početne položaje. 

 

–Neko je proračunao da je 4.800 granata raznih kalibara tog dana palo na naše odbrambene položaje. Dok god smo imali municije nismo odstupali. Nakon što su naši saborci donijeli municiju mi smo se vratili na položaje i uspjeli odbraniti ovu kotu koja je od životnog značaja za grad, objasnio je učesnik Faruk Tičić.

 

U ime općinskog načelnika dr. Nedžad Ajnadžića prisutnima se obratio njegov savjetnik Bećir Sirovina.

 

-Dragi saborci svi smo mi u tom periodu imali svoju ulogu i zadatak. Nažalost na desetine hiljada naših saboraca je ostavilo svoje živote za našu današnju slobodu. Današnja poruka jeste da nastavimo obilježavati ovakve događaje, jer danas u miru mi vodimo bitke za očuvanje naših tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata i za dobar život boračke populacije. To je obaveza prema našim pokoljenjima koji ostaju iza nas, istakao je Sirovina.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti