Obilježena druga godišnjica rada Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju

Prošle sedmice navršena je druga godišnjica rada Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju koju su voditelji Centra te štićenici i njihovi roditelji obilježili na Igmanu.

S obzirom da u Bosni i Hercegovini ne postoji sistematska podrška porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, te da je pomoć povremena i ograničena vremenski, Općina Centar Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica prije dvije godine krenula je u implementaciju projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

 

Podsjećamo da su 24. januara 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ Aida Hrnjić potpisali ugovor o partnerstvu s ciljem implementacije navedenog projekta čime je ozvaničen početak rada ovog centra. Pomenuto udruženje, koje je i implementator projekta, osnovali su roditelji sa područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju.

 

Hrnjić se zahvalila načelniku Ajnadžiću, službama Općine Centar, Općinskom vijeću i svim prijateljima Centra što su od samog početka imali razumijevanja za ovaj projekat.

 

-Puno smo toga napravili za dvije godine i zaista sam ponosna na naš rad, ali najviše sam ponosna na roditelje i djecu. Na njih, na svaki njihov mali korak i uspjeh, jer svaki njihov rezultat je pobjeda kao planina velika. Nas oko 80 se uspjelo organizovati i krenuti put Igmana, na Malo polje. Divno nam je bilo, djeca su maksimalno uživala, roditelji se družili, a nakon sankanja smo u objektu ZOI 84 malo i proslavili. Zahvaljujem se kompletnom „Colibri“ timu, ljudima koji ostavljaju srce radeći sve što je u ljudskoj moći kako bi djeca uspjela savladati svoje prepreke koliko je to moguće, tim koji zaista funkcioniše po principu „svi za jednog, jedan za sve“. Možemo mi to, hoćemo i moramo, naša je misija najljepša moguća i beskompromisna je. Općina Centar je jedina općina na nivou Kantona Sarajevo (a i šire) koja se odlučila za centar ovog tipa i to nam mnogo znači. Svi su ga srcem i maksimalno podržali i Općinsko vijeće i načelnik i službe. Tako smo mi dobili svoj drugi dom, mali kutak gdje smo jedni sa drugima, jedni uz druge, pomažemo, pitamo, rješavamo, tražimo, naglasila je Hrnjić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti