Polaganjem cvijeća na Jevrejskom groblju „Borak“ obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se u svijetu svake godine obilježava 27. januara, dan kada su savezničke snage 1945. godine oslobodile koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke, danas su predstavnici Grada Sarajeva, Općine Centar i OSCE-a, te Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine na starom Jevrejskom groblju „Borak“ u Sarajevu položili cvijeće na spomenik Jevrejima stradalim u holokaustu.

U ime Općine Centar i općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, cvijeće je položio savjetnik Osmo Babić.      

 

Prisutnima se obratio Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo, koji je podsjetio da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine svojom odlukom proglasila ovaj dan za Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je godinu dana nakon toga usvojilo odluku da se ovaj datum obilježava na dostojanstven način.

 

-Holokaust je bio zločin bez presedana, zločin protiv čovječnosti, a cilj je bio totalno uništenje jevrejske populacije u Evropi. Bila je to tada politika nacističke Njemačke koja je mobilisala sve svoje umne i materijalne resurse da unište jedan narod u cjelosti. Svoje pomagače u ovom cilju su našli u mnogim evropskim narodima, kao i na Balkanu. Holokaust ima univerzalnu poruku i on nas podsjeća da ksenofobija, nacizam i antisemitizam mogu dovesti do kolektivnog nasilja i do zvjerstava nezamislivih normalnom čovjeku, te da svako društvo, koliko god bilo napredno, može postati u cijelosti kriminogeno. Holokaust je najekstremniji slučaj genocida i crna rupa istorije, kada je stradalo šest miliona Jevreja na raznim gubilištima i mnogih žrtava drugih nacionalnosti, poručio je Kožemjakin.

 

Tokom dana je također u prostorijama Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana komemorativna akademija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti