U Općini Centar prezenztiran projekat urbane transformacije Sarajeva

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 22. januara 2020. godine, održao sastanak sa predstavnicima švicarske firme KEK-CDC iz Zuricha i društva za inženjering i konsalting d.o.o. Sarajevo „Enova“.

Na sastanku je razgovarano o projektu urbane transformacije Sarajeva - Urban Transformation Project / Reactivate Sarajevo (UTP/RS).

 

Naime, realizaciju projekta vodi švicarska agencija za razvoj- SECO, a uz podršku Vlade Švicarske i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini. Planirani projekt urbane transformacije/ Reactivate Sarajevo (PUT/RS) se nadograđuje na dosadašnje aktivnosti Univerziteta ETH iz Zuricha, koje je također finansirala Švicarska kroz niz manjih projekata. Cilj projekta je podrška naporima grada da poboljša svoje urbanističko planiranje. Očekuje se da će projekt postati ilustrativni primjer održivog i integriranog urbanog razvoja i ima za cilj poboljšati kapacitete interesno-uticajnih grupa za unapređenje urbanističkog planiranja u Sarajevu na inkluzivan i održiv način.

 

Načelnik Ajnadžić je iskazao zadovoljstvo interesom Švicarske da prenese svoju dobru praksu urbanog planiranja u Bosnu i Hercegovinu.

 

-Jako smo zainteresirani za saradnju i zahvalni zbog podrške koju nam dajete. Savjeti eksperata iz Švicarske su itekako dobrodošli. Mislim da zajedno možemo raditi na izradi planske dokumentacije tamo gdje ona ne postoji, a svakako i raditi na poboljšanju postojećih planova, naglasio je Ajnadžić.

 

Predstavnik švicarske firme KEK-CDC Dieter Zürche se zahvalio načelniku na gostoprimstvu.

 

-Naš cilj je da pomognemo pri izradi urbanističkih i regulacionih planova kroz raznu vrstu stručne i savjetodavne pomoći. Osim saradnje sa lokalnom zajednicom, planiramo saradnju i sa Gradom, te Zavodom za planiranje razvoja KS, pojasnio je Zürche.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti