Projektu „Kuća podrške – održivo pružanje usluga za starije osobe u kući“ priključuje se Općina Centar

Općina Centar Sarajevo, na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem učestvuje u projektu „Kuća podrške – održivo pružanje usluga za starije osobe u kući“ koji provodi humanitarna organizacija „Hilfswerk Austria International“, a finansira Austrian Development Agency (ADA).

S tim u vezi u Općini Centar je održan sastanak sa predstavnicama humanitarne organizacije „Hilfswerk Austria International“ za BiH Azemom Avdusinović i Suzanom Jašarević. Trajanje realizacije projekta je tri godine, a ukupna vrijednost projekta je 480.000 eura. Glavni cilj projekta je poboljšanje kvalitete života starih i nemoćnih osoba.

 

Direktorica Jašarević je prezentirala projekt.

 

-Naš prvi korak u realizaciji projekta je registracija ustanove i pronalazak prostora u kojem će biti smješten mobilni tim za njegu starih i iznemoglih osoba. Nakon što izvršimo registraciju ustanove, pristupit ćemo istraživanju i mapiranju potreba starijih osoba, za šta će nam biti potrebna pomoć institucija. Paralelno s tim radit ćemo na edukaciji njegovateljica koje ćemo zaposliti na poslovima pružanja njege i pomoći u kući u okviru ovog projekta. U zavisnosti od potreba stanovništva napravit ćemo ponudu usluga koje ćemo pružati. Cilj je da uspostavimo sistem koji će biti održiv, a pored zbrinjavanja starijih osoba, kroz projekat ćemo zapošljavati osobe koje se nalaze u evidenciji Biroa za zapošljavanje. Planiramo sarađivati i sa centrima za zdravo starenje u cilju socijalizacije osoba treće životne dobi. Očekujemo da ćemo već krajem ove godine moći krenuti sa pružanjem usluga mobilne njege. Radujemo se da je Općina Centar prepoznala značaj ovog projekta i da će biti naš partner, pojasnila je Jašarević.

 

Načelnik Ajnadžić je iskazao opredijeljenost Općine Centar da stvara bolje uslove za osobe treće životne dobi.

 

-Općina Centar godinama pokazuje senzibilitet prema osobama treće životne dobi i izdvaja značajna finansijska sredstva za ovu oblast. Na taj način želimo istaknuti značaj ove populacije i njihov doprinos društvenoj zajednici, osigurati adekvatnu brigu i potaknuti uključivanje starijih osoba u društveni život, te podići svijest o problemima i izazovima starenja u današnjem svijetu. Siguran sam da ćemo zajedno napraviti važan iskorak kada je u pitanju briga o starijim osobama, a spremni smo obezbijediti prostor za rad. U ovom trenutku je najvažnije da napravimo evidenciju starijih osoba kojima je potrebna njega, istakao je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti