Općina Centar nastavlja podršku romskoj populaciji

Načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je u četvrtak, 16. januara 2020. godine u Općini Centar ugostio predstavnike Roma, te razgovarao o budućim projektima koje ova lokalna zajednica planira realizirati u cilju podrške ovoj populaciji.

Ajnadžić je naglasio da Općina Centar godinama, u okviru svojih mogućnosti, pomaže romsku zajednicu na području Centra.

 

-Želim da budete uzorni članovi zajednice. Znamo da u vašoj zajednici postoje problemi kao i u cijeloj državi BiH, ali smatram da uz našu međusobnu toleranciju i saradnju možemo realizovati mnogo projekata. Mi smo prva lokalna zajednica u BiH koja je donijela Akcioni plan za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, kulture i sporta za period 2017-2020. godine. Ovaj dokument sadrži ciljeve, mjere i aktivnosti u cilju poboljšanja života i društvenog položaja Roma u lokalnoj zajednici i njihove veće socijalne inkluzije imajući u vidu da su najugroženija nacionalna manjina u BiH po svim društvenim i socijalnim parametrima. Realizacijom mnogobrojnih aktivnosti nastojimo poboljšati položaj romske nacionalne manjine. Želimo i dalje, zajedničkim nastojanjima, postizati nove uspjehe u uključivanju Roma u sve segmente društvenog života, ali i omogućiti potpunu ravnopravnost Roma, pružanje jednakih mogućnosti po pitanju obrazovanja, zapošljavanja kao i u ostvarenju kulturnih i manjinskih prava. Uključiti marginalizovane grupe u život lokalne zajednice znači aktivirati ih na više radnih polja u skladu sa njihovim sposobnostima, ali i podijeliti sa njima praznične radosti, istakao je Ajnadžić.

 

Današnjem prijemu prisustvovali su i organizatori 46. po redu Bala Roma koji je održan u subotu 11. januara 2020. godine. Tradicionalno je i ove godine održan izbor najljepše Romkinje, a titulu je ponijela Zefija Zorlak Abazi. Lentu prve pratilje osvojila je Belma Zahirović, a lentu druge pratilje Elma Sejdić.

 

Načelnik Ajnadžić je čestitao pobjednicama i uručio im skromne finansijske nagrade.

 

Današnjem prijemu u ime Općine Centar prisustvovali su i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić i vijećnik Velija Katica.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti