Nastavak podrške Općine Centar osobama sa invaliditetom

S ciljem podrške osobama sa invaliditetom i njihove bolje socijalizacije u društvene tokove načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je potpisao dva ugovora kojim se izdvajaju finansijska sredstva iz budžeta Općine Centar za ovu godinu u iznosu od 15.490 KM.

Prvi projekat, za koji je izdvojeno 13.000 KM, je sufinansiranje ugradnje lifta za olakšan pristup stambenom objektu Selmi Hafizbegović koja stanuje na drugom spratu u Ulici maršala Tita 34. 

 

–Meni je firma koja se bavi ugradnjom liftova dostavila predračun na iznos od oko 45.000 KM, a finansijska sredstva moram tražiti od potencijalnih donatora. U dvorištu na mjestu gdje treba biti izgrađena pristupna rampa za invalide postoji manji napušteni bespravno izgrađeni objekat, čije uklanjanje je u toku, ali zbog zakonskih procedura koje moraju biti ispoštovane to će trajati do marta naredne godine. Taj period planiram iskoristiti za pronalaženje ostalih sredstava, za koje mi je Općina Centar prva izašla u susret. Također mi je pomogla i firma „Sarajevostan“ koja je našla izvođača radova koji će mi besplatno ugraditi lift za moje potrebe, a ja trebam da nabavim materijal. Kao osoba u invalidskim kolicima ne želim da se predam i nastaviću svoju borbu, objasnila je Hafizbegović koju sada ukoliko želi ući u svoj stan na drugom spratu mora neko iznijeti, a sa ugradnjom lifta sa dvorišne strane objekta riješit će veliki problem ove osobe u kolicima. 

 

Drugi ugovor koji je potpisan je za sufinansiranje ortopedskog pomagala odnosno specijalnih dječijih invalidskih kolica sa neophodnom pratećom opremom za potrebe Azura Fazlića za šta je iz općinskog budžeta izdvojeno 2.490 KM. U ime maloljetnog Azura ugovor je potpisao njegov otac Jasmin. Navedena sredstva su izdvojena na osnovu Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći putem finansiranja i sufinansiranja troškova nabavke ortopedskih pomagala i prilagođavanja stambenih objekata invalidnih lica.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti