Otvorena izložba ptica i sitnih životinja u Skenderiji

U dvorani Mirza Delibašić Kulturno-sportskog centra „Skenderija“ u petak 20. decembra 2019. godine, u prisustvu načelnika Općine Centar Sarajevo dr. Nedžada Ajnadžića i njegovih saradnika, otvorena je izložba ptica i sitnih životinja koju je organizovalo Ekološko društvo za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo (EDZUP) u saradnji sa Savezom za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH i Ornitološkim Savezom BiH.

Izložba koja je organizovana u glavnom gradu naše države je međunarodnog karaktera i okupila je izlagače iz cijele Bosne i Hercegovine i osam zemalja regije koji će tokom dva dana vikenda izložiti više od 3.500 sitnih životinja po vrstama: golubovi, peradi, kunići, fazani, kanarinci, papagaji i akvarijske ribice.

 


Sajam će biti otvoren preko vikenda do 22. decembra ove godine i ulaz za sve posjetioce je po simboličnoj cijeni od jedne konvertibilne marke.

 

Najmlađi posjetioci ovog sajma će moći učestvovati u radionicama na kojima će slikati i crtati najomiljenije kućne ljubimce, ali i poslušati edukativna predavanja iz oblasti ptičijeg životinjskog carstva. Otvaranju su također prisustvovali i vijećnici Općinskog vijeća Centar Velija Katica i Sejad Đozo, koji su ujedno i organizatori ove međunarodne manifestacije.

 

U svom pozdravom govoru načelnik Ajnadžić je istakao značaj da se ovakve i slične međunarodne manifestacije finansijski podrže, posebno zbog organizacije na području općine Centar. –Nijednog trenutka nisam imao dvojbe da li treba ovakvu međunarodnu manifestaciju finansijski podržati. Posebno mi zadovoljstvo predstavlja činjenica da je organizovana u ovom kulturno sportskom kompleksu koji je smješten na području naše općine. Sama činjenica da izlagači dolaze iz nekoliko zemalja regije i da će tokom naredna dva dana biti izloženo nekoliko hiljada ptica i sitnih životinja u organizaciji udruženja koje obilježava 90. godina svog djelovanja i postojanja, mislim da govori samo za sebe, kazao je načelnik Ajnadžić.

 

Izložbu, koju je otvorio ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić,  su finansijski podržali Općina Centar, Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, te privredni subjekti. Tokom ovog sajma biće promovisan III Evropski sajam-izložbe Balkanskih rasa golubova, II Evropski sajam-izložbe rasa golubova Jugoistočne Evrope, XI državni sajam-izložbe sitnih životinja, XVII Ornitološki državni sajama-izložbe ptica, izložbe sportskih golubova pismonoša Sarajevske zone - Sarajevo 2019.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti