Uređenje manjih javnih i zelenih površina, dječijih igrališta i sportskih ploha u Centru

Jučer je u prostorijama Općine Centar upriličeno potpisivanje ugovora za uređenje manjih javnih i zelenih površine, izgradnji dječijih igrališta i sportskih ploha na području centralne gradske općine.

Općina Centar je u svom ovogodišnjem budžetu obezbijedila iznos od 98.540 KM za ovu namjenu, u čije ime je ugovor potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

 

– Sa novim ugovorom nastavljamo projekte održavanja naših zelenih i manjih javnih površina. Kada dozvole vremenske prilike  planiramo napraviti veliku akciju uređenja i sređivanja parka na Jezeru, najveću uređenu zelenu površinu u Kantonu Sarajevo. Namjera Općine Centar je proširiti raskrsnicu gdje se spajaju ulice Armije RBiH, Kromolj, Patriotske lige i novoizgrađena saobraćajnica iznad porodilišta na Jezeru. Ovdje također želimo izuzeti dio zemlje od Pionirske doline kako bismo realizovali ovaj projekat od javnog interesa, što naravno treba proći potrebne procedure našeg Općinskog vijeća Centar i Skupštine Kantona Sarajevo, objasnio je načelnik Ajnadžić nakon potpisivanja ugovora.

 

Novim ugovorom dogovoreno je da preduzeće Park uredi, obnovi i izgradi nove površine u 13 mjesnih zajednica Centra, rekonstruiše dječije igralište u ulici Branilaca Šipa, te oreže stabla i izvrši radove na njezi i zamjenskoj sadnji drveća na pojedinim mjestima u ulici Tahtali sokak, u parku “Mirza i Davorin”, Velikom i Malom parku, Ulici Asima Ferhatovića, kod Gradskog porodilišta „Zehra Muidović“ na Jezeru, te u Vilsonovom šetalištu u dijelu koji pripada Općini Centar. Danas potpisani ugovor podrazumijeva uređenje zelene površine u Ulici Patriotske lige, postavljanje rukohvata uz pješačku stazu u Ulici Marcela Šnajdera, uklanjanje samoniklog rastinja, orezivanje ukrasnog grmlja i čišćenje otpada sa površina u ulicama Ismeta Mujezinovića, Jovana Bijelića, Hamze Orlovića i Himze Polovine gdje je također predviđeno i postavljanje parkovskih klupa.

 

Također je planirano uklanjanje starih stabala i samoniklog rastinja i stabala u Ulici Mehmeda Spahe. Tu je i cvjetna dekoracija za spomen park “Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću” i kod spomen-obilježja „Vječna vatra“, kao i sadnja stabla bjelogorice u pješačkoj zoni u Ulici maršala Tita kod Velikog parka. Uređenje i izgradnja u parku MZ „Džidžikovac-Koševo I“, sadnja tuja u Ulici Aleksandra Puškina, čišćenje biootpada pored stepeništa u ulici Terezija, orezivanje stabala u Ulici Skenderija, rekonstrukcija površine na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Franca Lehara. Ugovorom su definisani i radovi na orezivanju platana i kestena u drvoredima u Alipašinoj i Bolničkoj ulici, sadnja stabala u Mjesnoj zajednici „Betanija-Šip“, postavljanje klupa na ovoj lokaciji i kod Dječijeg doma Bjelave, a u ulici Bulbulina uklanjanje rastinja sa zelene površine, zatim Odobašinoj i sadnja stabla i grmlja u ulici Omera Stupca.

 

U dvorištima osnovnih škola ”Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” i “Nafija Sarajlić” planirana je sadnja stabala voćki, dok je u Ulici Strmac planirano čišćenje korova sa kaldrme, a u Ulici Nusreta Fazlibegovića čišćenje površina pod betonskim pločama i postavljanje drvenih štafli. Inače tokom ove godine preduzeće Park je shodno saradnji sa Općinom već realiziralo 111 projekata u 17 mjesnih zajednica u Centru, a novim današnjim ugovorom taj broj je uvećan za projekte na još ukupno 30 lokacija, ne računajući mjesta na kojima će biti izvršena sadnja novih stabala na mjestima ranije uklonjenih.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti