Općina Centar će pomoći nastradalima u Albaniji

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić i njenim zamjenikom Mustafom Mulićem, ugostio je generalnog počasnog konzula Republike Albanije u BiH Muharema Zejnullahua, te predstavnike Udruženja bosanskohercegovačko-albanskog prijateljstva na čelu sa predsjednikom Esadom Mehanovićem.

Počasni konzul Zejnullahu se zahvalio načelniku Ajnadžiću na prijemu i podršci u ovim, kako je naveo, izuzetno teškim vremenima za Albaniju.

 

-Općina Centar je prva institucija u Bosni i Hercegovini koja je izrazila spremnost da pruži pomoć narodu Albanije, na čemu smo neizmjerno zahvalni. Koristim priliku u ime vlade i naroda Albanije da se zahvalim na podršci. Naša zemlja prolazi kroz najteži period unazad četrdeset godina. U razornom zemljotresu koji je pogodio našu zemlju živote je izgubilo više od 50 osoba, a preko 1000 lica je povrijeđeno. Suočeni smo sa velikom katastrofom i zaista nam je potrebna pomoć. Tlo ne miruje, ljudi su zbog straha od povratka u svoje domove primorani smrzavati se vani. Ono što je narodu Albanije u ovom trenutku najpotrebnije su prehrambeni proizvodi, kreveti, dušeci, posteljine, deke i pelene za djecu i odrasle. Humanitarna organizacija Pomozi.ba pokrenula je apel za pomoć nastradalima u Albaniji, a u akciju prikupljanja pomoći uključile su se i druge organizacije kao što su Merhamet, Crveni križ Bosne i Hercegovine..., pojasnio je Zejnullahu, te dodao da će u dogledno vrijeme Albaniji biti potrebna pomoć struke u svrhu procjene oštećenih objekata, a nakon detaljne analize krenut će se sa izgradnjom novih objekata za šta će biti potrebno i mnogo novca i vremena. 

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio duboko saučešće povodom tragedije prouzrokovane razornim zemljotresom koji je pogodio Republiku Albaniju, a u kojem je život izgubilo više od 50 osoba, te su pričinjeni veliki ljudski i materijalni gubici.

 

-Žao mi je što je našu prijateljsku zemlju zadesila ova tragedija, a koristim priliku da kažem da želimo pomoći koliko god je to u našoj moći. S obzirom da se naredne sedmice u Domu mladih održava humanitarni koncert za prikupljanje pomoći, spremni smo platiti najam sale. Na sjednici Općinskog vijeća donijeli smo jednoglasnu odluku da izdvojimo finansijska sredstva za pomoć koja će biti uplaćena na centralni račun Republike Albanije koji je otvoren za prikupljanje pomoći. Općina Centar će također organizirati humanitarne akcije u svim mjesnim zajednicama na svom području, a koristim priliku da pozovem građane da i ovog puta iskažu solidarnost i humanost, te podrže ovu akciju, istakao je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti