Crveni križ općine Centar u misiji prikupljanja hrane, odjeće i obuće za migrante

U okviru Nedjelje solidarnosti koja se tradicionalno obilježava zadnje sedmice u oktobru Crveni križ općine Centar Sarajevo je realizovao akciju prikupljanja hrane i higijenskih potrepština.

Tokom ove akcije, kojoj se odazvalo 15 srednjih škola i asocijacija studenata iz Centra, prikupljena su 73 paketa sa hranom i higijenom koji su podijeljeni najugroženijim kategorijama stanovništva.

 

-Ove godine smo Nedjelju solidarnosti organizovali od 16. oktobra kada se obilježava Svjetski dan hrane, dok 17. oktobar obilježavamo kao Međunarodni dan  borbe protiv siromaštva tako da smo povodom ova dva datuma odlučili da krenemo sa pomenutom akcijom koja je trajala do 31. oktobra ove godine. Prikupljene potrepštine smo tokom prošle sedmice podijelili višečlanim porodicama, našim korisnicima javne kuhinje na punktovima Džidžikovac i Koševo II, te najugroženijim korisnicima našeg projekta kućne njege, objasnila je Sabina Ibrica, sekretar Crvenog krsta općine Centar.

 

Ova organizacija također učestvuje u akciji prikupljanja tople odjeće i obuće za migrante koji se nalaze u Centru "Ušivak" u Hadžićima, a akciju je pripremila organizacija Crvenog križa Kantona Sarajevo i traje do 6. decembra 2019. godine.

 

–Zadovoljni smo dosadašnjim odzivom naših građana koji su pokazali svoju humanost i donirali velike količine odjeće i obuće. Svakako želim da skrenem pažnju svima koji žele se uključiti u ovu akciju da doniraju samo dobru odjeću i obuću za muškarce, jer oni prema pokazateljima čine preko 95% migranata u našem kantonu gdje je vrlo mali broj porodica, žena i djece. Građani ne trebaju donirati stvari koje nisu iskoristive. S obzirom na veličinu našeg skladišta narednog ponedjeljka smo organizovali prevoz donirane odjeće i obuće u Centar „Ušivak“, dodala je Ibrica.

 

Sva hrana i higijena koju su dostavile organizacije naknadno će biti podijeljena najugroženijim kategorijama stanovništva.

 

Srednje škole i asocijacije studenata koje su učestvovale u pomenutoj akciji prikupljanja hrane i higijene su: Asocijacija studenata Građevinskog fakulteta, Asocijacija studenata Veterinarskog fakulteta, Vijeće studenata Mašinskog fakulteta „Mašinac“, Udruženje studenata medicinskog fakulteta „BoHeMSA“, Udruženje studenata Pravnog fakulteta „Elsa“, Srednja medicinska škola Jezero, Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, Druga gimnazija, Srednja zubotehnička škola, Srednja škola metalskih zanimanja, Srednja medicinska škola Bjelave, Prva gimanzija, Srednja mašinka tehnička škola i Srednja poslovno-komercijalna i trgovačka škola.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti