U organizaciji Općine Centar članovi boračke populacije u Domu mladih obilježili Dan državnosti

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Općina Centar Sarajevo je u petak 22. novembra u Domu mladih Skenderija, organizovala druženje na kojem su prisustvovale porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i nekoliko stotina boraca Armije i MUP-a RBiH.

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je istakao da fašizam u našoj domovini nažalost još nije pobijeđen.

 

-Mi se i dalje moramo boriti protiv fašizma, ali nećemo se umoriti. Naša okupljanja ovakvog tipa će biti tradicionalna svake godine u isto vrijeme. Da ne bi neko ispisivao historiju koja nema veze sa istinom onda mi moramo zapisivati i govoriti. Ukoliko ne budemo mi pisali obezbjedićemo prazan prostor i dobićemo još nekog Petera Hankea. Moramo bilježiti važne događaje, datume i ličnosti. Svi oni koji su dali doprinos odbrani BiH moraju biti dio naše svakodnevnice. Zato ćemo mi u narednim danima odati počast Paddy Ashdownu, Tadeuszu Mazowieckom, Aloisu Mocku i Mustafi Hajrulahoviću Talijanu. Uskoro će biti izrađene njihove biste i postavit ćemo ih na najprometnijim šetnicama u općini Centar, istakao je načelnik Ajnadžić.

 

Predsjednik Upravnog odbora Koordinacije boračkih udruženja Općine Centar Enver Krluč se zahvalio prisutnim što su uveličali večerašnji skup.

 

- Dragi prijatelji, nikada ne smijemo zaboraviti kako je nastajala naša domovina, kako su se Sarajlije goloruke branile od tada treće vojne sile u Evropi. Kao što ne smije izblijediti sjećanje na naše najhrabrije i najbolje sinove, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice. Zajedno sa lokalnom zajednicom realizujemo različite projekte, izgradili smo spomen obilježja, u kontinuitetu podržavamo najugroženije boračke porodice, stipendiramo djecu boračke populacije i realizujemo niz projekata namijenjenih pomoći ovoj populaciji. Nećemo stati na tome. Uložit ćemo dodatne napore u budućnosti i obećavam da ćemo branitelje lokalne zajednice još snažnije podržati novim projektima. Također, kao Koordinacija boračkih udruženja dajemo snažnu podršku općinskom načelniku i Vijeću u naporima da zajedno sa nama podignemo standard života boračke populacije, naglasio je Krluč.

 

Ovom prilikom uručene su i 63 jednokratne novčane pomoći pripadnicima boračke populacije, a koje je obezbijedila Općina Centar Sarajevo.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti