Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana državnosti BiH

U povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine 22. novembra 2019. godine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Nakon intoniranja državne himne koju je izveo trio Sarajevske filharmonije, prisutni su učenjem Fatihe i minutom šutnje na dostojanstven način se sjetili onih koji su najzaslužniji za našu slobodu. Svečanu sjednicu je otvorila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća koja je čestitala nastupajući Dan državnosti BiH članovima porodica šehida i poginulih boraca, predstavnicima boračkih udruženja i ostalim gostima, govorila o značaju Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a čime je potvrđena državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovjekovnim granicama, koje spadaju među najstarije granice u Evropi.

 

-U Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine  potvrđena je državnost Bosne i Hercegovine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, a četiri dana kasnije, 29. novembra u Jajcu na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, Bosna i Hercegovina je, voljom njenih političkih predstavnika, ušla u sastav Jugoslavije kao jedna od šest federalnih jedinica. ZAVNOBiH je potvrdio državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovjekovnim granicama, koje spadaju među najstarije granice u Evropi. Stoga je današnja generacija veliki dužnik naših predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata, u herojskoj i pravednoj borbi protiv fašizma, sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države. Dva osnovna principa odluka Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a 1943. godine su nedjeljivost BiH i ravnopravnost svih njenih građana odnosno naroda, na kojima je oživotvorena državnost BiH, što je predstavljalo i pravni osnov za međunarodno priznanje BiH kao države. Uspostavljeni teritorijalni integritet BiH i ravnopravnost u zajedničkoj nedjeljivoj domovini moraju biti sastavni dio svake priče o Bosni i Hercegovini, kako prošloj tako i sadašnjoj i budućoj. Rodno mjesto države Bosne i Hercegovine je antifašistički pokret koji je donio slobodu, demokratiju i pravo naroda da sami odlučuju o svojoj sudbini, i stoga  mlade generacije treba odgajati u duhu antifašizma bez kojeg Bosna i Hercegovina ne može ići mirno naprijed. Tri principa na kojima je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine su cjelovitost, ravnopravnost i demokratija, za koje se treba stalno boriti. Sa ovog skupa šaljemo poruku da smo odlučni nastaviti graditi državu Bosnu i Hercegovinu, a za očuvanje njene državnosti dugujemo zahvalnost borcima Armije RBiH, kazala je prisutnima Karačić.

 

Uz čestitke za 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine načelnik Ajnadžić je podsjetio na historijski period kada je međunarodno priznata nezavisna Republika Bosna i Hercegovina doživjela četverogodišnju agresiju.

 

–Poštovane porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, članovi boračkih udruženja, moji suborci, uvažena predsjedavajuća i dopredsjedavajući Općinskog vijeća, vijećnici Općine Centar, dragi gosti, čestitam vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Za nas građane ove države put u Evropsku uniju i NATO nema alternativu. Želim posvjedočiti da je pred vama načelnik koji je po svom ubjeđenju veliki antifašista. Znam da nismo svi antifašisti u BiH i da je fašizam velika opasnost uza našu državu Bosni i Hercegovinu i treba se boriti protiv toga. Postoje dijelovi naše države koji ovaj datum ignorišu ali sam siguran da to nije u punom kapacitetu tačno jer postoje dobre komšije u drugom entitetu koji doživljavanju 25. novembra kao i mi ali njihov stav ne dopire na javnu scenu. Imamo sve pretpostavke da budemo sretni u ovoj državi i optimista sam da ćemo znati iskoristiti šansu za bolji život i ukoliko mi ne uspijemo u tome siguran sam da će naredne generacija iskoristiti tu priliku. Posebno se zahvaljujem našim braniocima i tokom Drugog i ovog posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata i posebno one koji su dali svoj život za našu slobodu. Dok god budemo slijedili staze antifašizma nećemo zalutati na svom putu, kazao je Ajnadžić.

 

 

U ime koordinacije boračkih udruženja općine Centar o historijatu naše države od prvog pominjana njenog imena do današnjih dana i borbe za jedinstvenost i opstojnost kao nezavisne države govorio je Bakir Nakaš, veliki heroj u bijelom tokom posljednjeg rata i nekadašnji predsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH.

 

-Nakon ovoliko godina od historijskih odluka Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a današnje sile fašizma ma ovom tlu ponovo su pokazale da nisu pobijeđene nakon Drugog svjetskog rata već da imaju neostvarenje pretenzije i aspiracije prema teritoriji Bosne i Hercegvine. Obnovom bosanskohercegovačke državnosti i njene nezavisnosti 1992. godine ponovo su stale u odbranu patriotske snage kome je ova država bila i ostala jedina domovina. Vrijednosti antifašističke borbe svim patriotskim snagama bile su dodatni motiv i stimulans da istraju u odbrani bh državnosti i ravnopravnosti svih njenih naroda. Danas je ZAVNOBiH ostao kao jedina cjelina i nasljeđe od neprocjenjive vrijednosti, poručio je Nakaš.

 

 

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Centar u povodu Dana državnosti BiH uveličao je doajen bh glumišta Josip Pejaković. Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ je organizovala nastup studenata Muzičke akademije Sarajevo, učenika Srednje muzičke škole Sarajevo i polaznika multimedijalne dramske sekcije Centra za kulturu i mlade Općine Centar. Povodom Dana državnosti BiH, u predvorju velike sale Općine upriličena je prigodna izložba likovnih radova učenika osnovnih škola. Na kraju sjednice učenici iz osnovnih škola sa Centra su prisutnima podijelili svoje radove na temu 25. novembra – Dana državnosti BiH.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti