Započele aktivnosti na izradi Strategije razvoja Općine Centar 2021.-2027.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 20. novembra 2019. godine potpisao Odluku o pristupanju izradi Strategije razvoja Općine Centar za period 2021. do 2027. godine.
Započele aktivnosti na izradi Strategije razvoja Općine Centar 2021.-2027.

Naime, Strategija razvoja Općine Centar je integrirani, multisektorski strateški dokument koji definira lokalnu razvojnu politiku, usmjerava lokalni razvoj na području općine Centar prema utvrđenim strateškim ciljevima i prioritetima i predstavlja putokaz za sveukupni razvoj.

 

Strategija razvoja Općine Centar sadržavat će prioritete i razvojne pravce definirane u relevantnim strateškim dokumentima Grada Sarajeva, Kantona Sarajeva, Federacije Bosne i Hercegovine, Bosne i Hercegovine, dokumentima relevantnim za proces evropskih integracija i drugim međunarodno preuzetim obavezama Bosne i Hercegovine, uključujući i Agendu 2030 koju je donijela Generalna skupština UN-a.

 

Nosilac izrade Strategije razvoja Općine Centar je Općina Centar Sarajevo, a sudionici u procesu izrade su nadležne institucije Grada Sarajeva,  Kantona Sarajevo, socio-ekonomski partneri (građani, javna komunalna preduzeća, poslovni subjekti i poslovne zajednice, obrazovne institucije, zdravstvene institucije, sportske i kulturne institucije, organizacije civilnog društva i druge zainteresovane strane).

 

Naredni korak je imenovanje Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu Strategije razvoja Općine Centar za period 2021. do 2027. godine, o čemu će rješenje o imenovanju donijeti načelnik na osnovu prijedloga koordinatora za izradu Strategije.

 

Izrada strateškog dokumenta je planirana u nekoliko faza i to: izrada strateške platforme koja obuhvata određivanje vizije razvoja i strateških ciljeva Općine Centar;  određivanje prioriteta i mjera za period 2021.-2027. godina; identifikacija strateških projekata; izrada indikativnog finansijskog okvira za  implementaciju strateških dokumenata; definisanje načina implementacije, praćenja, izvještavanja i evaluacije strateških dokumenata i usvajanje strateških dokumenata uz prethodno provođenje procesa konsultacija.

 

U toku su aktivnosti i na izradi strategija razvoja na federalnom i kantonalnom nivou sa kojima će općinska strategija biti usaglašena.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti