U nedjelju 17. Memorijalni turnir „Braća Bašović“

U znak sjećanja na legendarne bh. boksere Behudina i Bidu Bašovića u nedjelju, 24. novembra 2019. godine sa početkom u 19 sati u Domu mladih - Skenderija, održat će se 17. Memorijalni turnir „Braća Bašović“.
U nedjelju 17. Memorijalni turnir „Braća Bašović“

Ovaj odlični turnir u borilačkim sportovima tradicionalno se održava u spomen na legendarne bosanskohercegovačke sportiste Behudina i Bidu Bašovića, koji su zapažene rezultate ostvarivali na najvećim evropskim i svjetskim takmičenjima.

 

Općina Centar Sarajevo podržala je ovu sportsku manifestaciju i time još jednom potvrdila svoje opredjeljenje kada je u pitanju razvoj sporta.

 

Ljubitelji sporta u glavnom gradu moći će uživati u pet odličnih borbi naših najboljih kickboksera, ali i boraca iz Makedonije, Hrvatske i Irana. U meču večeri Haris Brko Biber borit će se protiv Makedonca Dejana Ristevskog, a prije njega snage će odmjeriti Edin Sinanović i još jedan Makedonac Robery Kostovski.

 

Sigurno će veliku pažnju privući meč između Karoo Mahmoud Giyahija, migranta iz Irana koji je član kluba Gazija, i koji ima veliku želju da nastupa za reprezentaciju BiH. Njegov protivnik će biti Bruno Ninčević iz Splita. U dva preostala meča snage će odmjeriti Nuh Hebibović i Viktor Milić, te Ermin Hadžajlija i Alen Đozo.

 

-Na ovaj način već godinama čuvamo uspomenu na Behudina i Bidu Bašovića. I ove godine smo uz pomoć prijatelja i sponzora, među kojima su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Ilidža, Općina Centar i BH Pošta, uspjeli ponovo organizirati turnir. Ulaz je kao i ranijih godina besplatan i to je naš poklon svim Bosancima i Hercegovcima povodom Dana državnosti. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da u nedjelju dođu u Dom mladih, poručio je predsjednik Organizacionog odbora Džemko Bašović.

 

Podsjetimo, Behudin Bašović je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu – Trogir 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije. Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i najboljim sportistom BiH. Također, bio je i prvak Jugoslavije u full kontaktu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti