U susret 6. Dječijem sajmu simbolično zasađena dva drveta

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u ponedjeljak, 11. novembra 2019. godine zajedno sa ambasadoricom 6. Dječijeg sajma Monom Muratović, direktoricom Sajma Majom Kojundžić-Graholski i dječicom iz vrtića „Lane“ simbolično zasadio drvo ukrasne trešnje u parku ispred Općine Centar, te drvo graba u Velikom parku.

Sadnja drveća organizirana je u okviru akcije „Čuvajmo prirodu, rastimo zajedno" kako glasi i ovogodišnji slogan najvećeg događaja u Bosni i Hercegovini za djecu, u čijem festivalskom programu nastupa više od 1.500 djece, a koji se održava od 15. do 17. novembra u sarajevskoj dvorani Skenderija.

 

Ovaj jedinstveni događaj u fokus stavlja edukaciju mališana na temu očuvanja prirode. Na sajmu će se organizirati radionice o važnosti odlaganja otpada, reciklaže i štednje papira.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što ovogodišnji Dječiji sajam u fokus stavlja očuvanje prirode.

 

-Raduje me da smo mogli dati doprinos edukaciji mališana o tome koliko nam je priroda važna. Mi u Općini Centar smo donijeli odluku da za svako posječeno drvo zasadimo tri nova. Također, krenuli smo sa izradom katastra zelenih površina i drveća na svom području s ciljem obnove i zaštite zelenih površina. Moramo voditi računa i biti odgovorni naspram okoliša, poručio je Ajnadžić.

 

Direktorica sajma Kojundžić-Graholski se zahvalila načelniku Ajnadžiću i Općini Centar što su prepoznali značaj edukacije mališana o očuvanju okoliša.

 

-Najbolji način da potaknemo naše mališane da čuvaju svoju okolinu je edukacija. Ono što djeca nauče u ranoj mladosti prati ih kroz čitav život. Upravo zbog toga smo danas simbolično zasadili ova dva drveta i naučili dječicu koliko je to važno. Ovom prilikom se želim zahvaliti načelniku Ajnadžiću i Općini Centar koja je pokrovitelj naše akcije. Koristim priliku da pozovem sve zainteresirane da nam se pridruže ovog petka od 13 sati na najveselijem i najradosnijem dječijem sajmu u BiH. Ulaz je besplatan, a sve naše mališane očekuje mnogo zabave, maskota, zabavnih i edukativnih radionica, kazala je Kojundžić-Graholski.

 

Muratović je istakla značaj očuvanja onoga što imamo, a to je svakako priroda.

 

-Prirodu nismo naslijedili od svojih predaka, nego posudili od svojih potomaka, kako kaže poznata izreka, podsjetila je Muratović.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti