Dani komedije „Smijeh je lijek“ od 25. do 30. novembra

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, u Sarajevu će od 25. do 30. novembra 2019. godine biti održani Dani komedije „Smijeh je lijek“ koje organizira Centar kulture i mladih - javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar.
Dani komedije „Smijeh je lijek“ od 25. do 30. novembra

Festival su pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Općina Centar Sarajevo.

 

Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar“ će po drugi put ove godine, šest dana biti centar humora, smijeha, razbibrige i veselja.

 

Tradicionalno, manifestacija će publici ponuditi šest najeminentnijih komediografskih ostvarenja iz BiH, ali i regiona.

 

Ovi susreti će okupiti na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona, a cilj je podariti našim sugrađanima smijeh koji je tako potreban u svakodnevnici. Smijeh je taj koji ne treba da bude samo odraz raspoloženja nego visoko učinkovit lijek i sredstvo za ostvarenje vlastite sreće i uspjeha.

 

Ovogodišnji Dani komedije počinju u ponedjeljak, 25. novembra predstavom „Ja, Bosanac“ spisateljice Indire Kučuk-Sorguč. U Bosni je danas sve manje Bosanaca, onih endemskih koji zbijaju šale na svoj račun i žive tako, da nikome sa njima nije tijesno. Lik Bosanca je lik zbunjenog čovjeka, koji je sve samo nije srednjak. Hoda po tankoj žici između eksplozivnosti i malodušja. On sve što radi, radi iz inata i prkosa. U inat svima, a protiv sebe. U ovoj komediji pratimo Bosanca koji ima mišljenje o svemu, a nigdje nije prispio, sve zna, a nema rezultata. Kivan je na Europu, nogometnu reprezentaciju, ženu, djecu, pse, strance, Arape, diijasporu, politiku, muzikante prevarante, trendove... Jedino ludo voli svoju Bosnu i na pjesme o Bosni on lomi čaše.

 

Drugog dana festivala, u utorak, 26. novembra 2019. godine posjetitelji će moći uživati u predstavi „Krtice“ u izvođenju Kerekesh Teatra iz Varaždina. Na nogometnom terenu u NK Žbunju sa krticama se bori domar Stjepan Radički. Osim što isproba sve moguće metode koje su ikad ikome pale na pamet kako bi otjerao krtice, na teren mu dolaze pomoći i odmoći razni prijatelji i neprijatelji, među kojima su i Žarko Potočnjak, bivši ministar Linić, Siniša Popović, Massimo, Policajac z Mača i mnogi drugi. Više od 15 likova u predstavi, na maksimalno duhoviti način, tumači mladi i nagrađivani glumac Jan Kerekeš.

 

Trećeg dana festivala, u srijedu, 27. novembra na programu je predstava „Zašto i kako ubiti muža”. Podstaknut burnim reakcijama nježnog pola, čak i optužbama za muški šovinizam, pisac Antonio Amuri napisao je novi priručnik namijenjen suprugama koje su uspjele da prežive izlazak prethodnog. U njemu će žene uspjeti da pronađu na koji tip supruga su osuđene, sa podrobnim objašnjenjem ponašanja i maštovitim preporukama za uklanjanje.

 

U četvrtak, 28. novembra na programu je „Lijevo desno glumac“ Zijaha Sokolovića, program kao predstava, predavanje, team building, radionica preko kojih Sokolović duhovito, filozofski, kabaretski objašnjava kako shvatiti da ste „glumci u svom teatru“ i kako biti umjetnik u svom životu. Za 50 godina glumačkog života dobitnik je 76 nagrada za svoj umjetnički rad.

 

Predstava „Ih, kako bih te ja", u režiji Irfana Avdića na programu je u petak, 29. novembra. Riječ je o satiri o bračnim odnosima u kojoj se u nizu kratkih, ali dinamičnih i duhovitih scena, supružnici dovode u situaciju u kojoj bi najradije „ubili“ jedno drugo. Iako je riječ o komediji, tekst je prilagođen da, osim što je humorističan, bude „predstava u predstavi“.

 

Posljednja predstava koja će biti izvedena na ovom festivalu u subotu 30. novembra 2019. godine je  „Luda kuća“ u izvedbi sarajevskog teatra komedije Rajvosa. Predstava je prikaz naše svakodnevnice, odnosno priča koja prati penzionera koji čeka penziju, mladih osoba koje ne vide perspektivu u BiH u nastojanju da je trajno napuste, demobilisanog borca, izbjeglicu sa svojim željama, nadanjima i strahovima...

 

Sve predstave su na sceni Centra kulture i mladih (Jelića 1) i počinju u 20 sati.

 

 

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti