Uloga vjerskih zajednica u odgoju mladih

U prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo (Maršala Tita 12), a u organizaciji Komisije Općinskog vijeća Centar za odnose sa vjerskim zajednicama, održan je okrugli sto na temu „Uloga i značaj crkava i vjerskih zajednica u odgoju mladih“, gdje su svoje učešće, pored članova pomenute komisije i Općine Centar, također uzeli predstavnici vjerskih zajednica.

Skup je otvorio i vodio Bekir Šuško, predsjednik Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama koji je kazao da su na ovaj jako značaj sastanak pozvani predstavnici svih vjerskih zajednica sa kojima komisija ima dugogodišnju saradnju. Ovoj diskusiji je također prisustvovala i predstavnica OSCE misije u Bosni i Hercegovini koja je kazala da je na osnovu njihovog istraživanja na temu odnosa općinske administracije i vjerskih zajednica rad Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama Općine Centar ocijenjen sa najvišim ocjenama.

 

U ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića prisutne je pozdravila njegova pomoćnica za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić. 

 

–Uloga vjere u odgoju je jako bitna. Čestitam našoj Komisiji na priznanju koje su dobili od međunarodne organizacije koja je prepoznala značaj rada tijela koje egzistira dugi niz godina u Općini Centar. Mladi su danas u fokusu i jako puno projekata naša lokalna zajednica realizuje za njihove potrebe. Drago nam je da se Komisija za vjerske zajednice uključila u ovu temu, jer su mladi naša budućnost i vrlo nam je značajno da predstavnici vjerskih zajednica kažu šta još možemo uraditi na poboljšanju statusa mladih u Centru, kazala je Fazlić.

 

U ime Općinskog vijeća Centar prisutnima se obratila i predsjedavajuća Karolina Karačić.

 

-Drago mi je da je naša Komisija koja vrijedno radi dobila pohvale i ponosni smo kao Općina na ovom priznanju. Posebno težište naše lokalne zajednice je pitanje mladih. Svjesni smo da su mladi danas pored osoba treće životne dobi u najtežoj poziciji. Moramo nastojati da mnogo više izdvajamo za ove dvije kategorije. Kao Općinsko vijeće pokušat ćemo podržati sve kvalitetne projekte i pokazati put mladima kojima želimo osigurati opstanak i ostanak na našim prostorima, izjavila je Karačić.

 

Nakon pozdravnog obraćanja predstavnika Općine Centar učesnici su održali predavanja na navedenu temu o ulozi i značaju vjerskih zajednica u odgoju mladih.  U ime Općine Centar ovoj panel diskusiji su također prisustvovali i savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić, te vijećnik Dževad Topić.

 

Komisiju za odnose sa vjerskim zajednicama Općine Centar također čine Dževad Hodžić, zamjenik predsjednika, te članovi Aziz Kadić, Izudin Karić, Ankica Ivišić i Nihada Tihić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti