Obilježena godišnjica pogibije komandanta Esada Bajramovića

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“ i Sekcije 105. motorizovane brigade, u četvrtak 7. novembra 2019. godine u haremu Alipašine džamije okupljanjem saboraca i članova porodice, te predstavnika Kantona Sarajevo i Općine Centar obilježena je 25. godišnjica pogibije Esada Ese Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizovane brigade.

Polaganjem cvijeća na mezar, učenjem Fatihe i minutom šutnje prisutni su odali dužnu počast Esadu Bajramoviću, borcu Armije RBiH koji je poginuo spašavajući ranjenog saborca na Nišićkoj visoravni u selu Šehovići 7. novembra 1994. godine.

 

U ime Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo cvijeće je položio ministar Ismir Jusko, dok su u ime Općine Centar cvijeće položili savjetnici načelnika Osmo Babić i Bećir Sirovina, vijećnik Haris Mujanović, te predstavnici Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja.

 

Predsjednik Sekcije 105. motorizovane brigade Mustafa Rustemagić zahvalio se u ime boračkih udruženja i saboraca na današnjem dolasku u znak sjećanja na lik i djelo komandanta Esada i odavanju počasti ovom velikom heroju naše zemlje.

 

-Ovo nije mjesto za neke velike govore, jer sve ono što treba već znamo o našem Esadu, o njegovoj hrabrosti i požrtvovanosti i svemu onome što krasi jedno tako divno ljudsko biće kakav je bio komandant Esad, kazao je Rustemagić.

 

Prisutnima se obratio Zoran Stanković, komšija komandanta Esada kazavši da će zauvijek čuvati sjećanje na velikog čovjeka.

 

-U mojim očima rahmetli Esad nikada neće biti mrtav i zauvijek će živjeti u mojim sjećanjima. To je moj dragi komšija koji mi je spasio život. Bila su to teška vremena za svakog čovjeka, pa tako i za mene koji zbog svoje vjere i savjesti nisam htio uzeti oružje u ruke. Obratio sam se mom dragom Esi koji nije gledao na nacionalnost, a želio je pomoći svakom čovjeku. Ja bih danas bio mrtav da nije bilo njega, prisjetio se Stanković.

 

Kako je protokolom planirano, članovi porodice, prijatelji, saborci i predstavnici boračkih udruženja iz Centra će u nedjelju, 10. novembra posjetiti mjesto pogibije Ese Bajramovića na Nišićkoj visoravni, gdje će položiti cvijeće ispred spomen-ploče i odati dužnu počast ovom hrabrom borcu Armije RBiH.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti