Mladi iz Centra prezentovali svoje poslovne ideje

Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar Sarajevo je tokom proteklog perioda organizovala prezentaciju poslovnih ideja mladih, koji su podnijeli zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava na javni poziv koji je bio otvoren od sredine juna do sredine augusta ove godine.

Prezentovani biznis planovi su obuhvatali područje turizma, elektronike, ugostiteljstva, zdravstva, arhitekture, stolarskog zanata, digitalnih medija, proizvodnje suvenira i hrane, medicinskih uniformi i dijelova za auto...

 

–Na ovom, petom po redu, javnom pozivu za pokretanje vlastitog biznisa pristiglo je 28 zahtjeva, od čega je nakon prezentacije poslovnih ideja komisija uzela u razmatranje 21 biznis plan sa kojima će biti obavljen još jedan razgovor što predstavlja zadnji krug provjere prije nego što općinskom načelniku sačinimo i uputimo prijedlog odluke sa finalnom rang listom na odobrenje. Nakon toga pokrećemo proceduru izrade i potpisivanja ugovora sa dobitnicima sredstava, što namjeravamo okončati tokom ovog mjeseca. Prema odredbama javnog poziva, najveći iznos koji mogu aplikanti dobiti za pokretanje svog vlastitog biznisa je 15.000 KM. Na osnovu raspoloživih sredstava izračunata je vrijednost boda koja je pomnožena sa osvojenim bodovima svakog pojedinačnog aplikanta, od čega je minimalni osvojeni broj bodova 120, a maksimalni 200, objasnio je Predrag Slomović iz Službe za finansije, privredu i lokalno-ekonomski razvoj koji je ujedno i zamjenik predsjednika Komisije za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar Sarajevo, koju također čine: Amer Kapo, predsjednik, te članovi Munevera Hodžić, Emir Kurtić, Rašid Talić, Harun Jasika, Tarik Herić, Haris Ćatović, Namik Fočo, Mirza Krajina i Armina Ligata.

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za ovu namjenu je planiran iznos od 190.000 KM, dok je od 2015. godine, otkako je pokrenut ovaj projekat Općina Centar računajući i ovu godinu obezbijedila 576.250 KM.

 

Od prošle godine na inicijativu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića iz općinskog budžeta se izdvajaju sredstva za potrebe razvoja poduzetništva i zapošljavanju djece šehida, poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Također Općina Centar u partnerstvu sa Institutom za razvoj mladih „Kult“ finansira pokretanje biznisa za mlade, te također sudjeluje u YEP projektu zapošljavanja (Youth Employment Project), gdje je riječ o programu podrške poduzetništvu mladih kroz Inkubator poslovnih ideja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti