Delegacija iz Italije boravila u posjeti Općini Centar u okviru programa sjećanja na antifašizam, solidarnost i borbu protiv fašizma

Delegacija iz pokrajine Reggio Emilia iz Italije boravila je u posjeti Općini Centar, a u okviru programa sjećanja na antifašizam, solidarnost i borbu protiv fašizma.

Naime, prošle godine ova delegacija je u okviru pomenutog programa posjetila zloglasni nacistički logor smrti Auschwitz.

 

Delegaciju iz Italije ugostili su načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar Općine Jasna Beba, predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, vijećnici Dževad Topić i Samir Fazlić, savjetnici i pomoćnici općinskog načelnika.

 

Predsjedavajuća Karačić poželjela je dobrodošlicu gostima iz Italija.

 

-Raduje nas što je povod vašeg dolaska u Bosnu i Hercegovinu očuvanje sjećanja na antifašizam, solidarnost i borbu protiv fašizma. Odbrana Bosne i Hercegovine od okupacije je dokaz herojstva i antifašizma, multietničnosti, multikulturalnosti, a sigurna sam da ćete u našem gradu u okviru vašeg programa imati mnogo toga za vidjeti, poručila je Karačić. 

 

Načelnik Ajnadžić je također pozdravio prisutne i kazao da je obradovan što su se odlučili u okviru programa sjećanja na antifašizam, solidarnost i borbu protiv fašizma posjetiti Bosnu i Hercegovinu, odnosno Općinu Centar koja kao jedna multietnička, multikonfesionalna i multireligijska društvena zajednica treba da bude primjer za sve druge općine u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

-Želim kazati da smo u proteklom periodu već uspostavili saradnju sa Općinom Reggio Emilia, a siguran sam da ćemo imati uspješnu saradnju na mnogim poljima u interesu naših građana. Nedavno sam ugostio ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicolu Minasija sa kojim sam, između ostalog, razgovarao o uspostavljanju saradnje između Općine Centar i lokalnih zajednica iz Republike Italije. Želim kazati da smo mi veliki antifašisti, a to je važan garant opstojnosti i državnosti Bosne i Hercegovine u kojoj želimo živjeti sa svima koji je vole i poštuju i da zajedno uspostavimo sretnu evropsku Bosnu i Hercegovinu. Fašizam, diskriminacija i stigmatizacija manjinskih skupina je opasnost za cijelo čovječanstvo, a mi se odlučno i čvrsto želimo boriti protiv toga. Zahvalni smo prijateljskoj zemlji Italiji, cijenimo vaš doprinos u izgradnji mira i promociji dobra, a naročito doprinosu na stabilizaciji mira u našoj zemlji u periodu od 1992. do 1995. godine, poručio je Ajnadžić.

 

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović koji je izrazio nadu da će dvije zemlje bliže sarađivati i na polju privrednog razvoja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti