Uručena novčana pomoć Općine Centar za 42 porodilje

Danas je u prostorijama Centra za zdravo starenje u Ulici maršala Tita broj 12, organizovano uručenje jednokratnih novčanih pomoći za 42 porodilje iz Centra.

U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića uručenju pomoći za porodilje su prisustvovali Osmo Babić, savjetnik načelnika, te Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti koja je u svom obraćanju prisutnima kazala da ova lokalna zajednica po osmi put tokom ove godine organizuje podjelu pomoći za porodilje.

 

–Tokom ovog projekta, koji se realizuje nekoliko godina s ciljem podrške natalnoj politici, Općina Centar također provodi projekat sufinansiranja vantjelesne oplodnje. Iznosi koji se prema utvrđenom pravilniku dodjeljuju porodiljama su za prvo dijete po 200 KM, za drugo dijete po 300 KM, za treće i svako naredno dijete po 400 KM i naravno za blizance po 500 KM. Danas smo na dodjeli imali ukupno 21 porodilju za prvorođeno dijete, 16 porodilja za drugo dijete i pet porodilja za treće i svako naredno dijete. U budžetu Općine Centar je izdvojeno 135.000 KM za ovu namjenu, a do danas je utrošeno 108.200 KM. Mislim da smo prva lokalna zajednica koja je krenula sa ovim projektom i svjedoci smo da su u zadnje vrijeme druge lokalne zajednice preuzele ovu praksu i drago nam je što postavljamo određene standarde. Vrlo je važno u vremenu u kojem živimo, gdje smo svjesni pada nataliteta i činjenice da postajemo populacija starih, realizovati projekte podrške mladim roditeljima, objasnila je Fazlić. 

 

Nakon dodjele jednokratnih pomoći porodiljama Belma Šoljanin, direktorica Instituta za majku i dijete koji djeluje pri Udruženju „Majka i dijete-Bombon“ je za prisutne porodilje održala predavanje na temu jačanje mentalnog zdravlja porodilja.

 

Današnjem uručenju jednokratnih novčanih pomoći bila je prisutna i Samra Smajević koja je dobila jednokratnu pomoć za rođenje trećeg djeteta.

 

-Ovo je za nas porodilje od velikog značaja jer možemo nabaviti potrebne stvari za naše bebe poput pelena, hrane i ostalih higijenskih stvari. Majka sam troje djece i samo mogu reći hvala Općini Centar, jer je rijetkost da se neko sjeti porodilja, izjavila je Smajević.

 

Ovaj projekat Općina Centar realizuje od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti