Obilježen Dan maloljetnog borca općine Centar

U prisustvu velikog broja prijatelja, predstavnika Kantona Sarajevo, Općine Centar i boračkih udruženja, a u organizaciji Udruženja maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo, u utorak, 5. novembra 2019. godine na Nišićima je obilježen Dan maloljetnog borca.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma održan je niz manifestacija i događaja, a danas je na Nišićima je otkrivena i spomen ploča u znak sjećanja na stradale maloljetne borce Elvisa Husakovića Elija, Esada Bajramovića, Amira Zeljkovića, Mentora Prizreni, Mehmeda Mešića, Aldena Hajrića i Vahida Hambu. U ime Općine Centar obilježavanju su prisustvovali predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, vijećnici Dževad Topić i Denis Challenger, te članovi Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja na čelu sa predsjednikom Dževadom Jusićem.

 

Nakon otkrivanja spomen ploče prisutni su položili cvijeće i odali počast poginulim pripadnicima Armije RBiH među kojima je bilo maloljetnih boraca.

 

Predsjednik Udruženja Edin Ćosović je kazao da je potresno prisjećati se mladalačkih dana provedenih zajedno sa stradalim maloljetnim borcima.

 

-Nažalost mnogi moji drugovi nisu preživjeli, a naša obaveza je da ne dozvolimo da budu zaboravljeni, poručio je Ćosović.

 

Predsjedavajuća Karačić je naglasila da se samo sjećanjem može očuvati istina.

 

-Na ovom svetom mjestu želim izraziti najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost poginulim braniteljima naše domovine. Samo ovako, zajedno, možemo očuvati ono za šta su se borili naši golobradi, hrabri momci koji su vjerovali u budućnost i u slobodu, istakla je Karačić.

 

Na isti dan je upriličena i promocija drugog dijela publikacije „Djeca ratnici“ sa ratnim pričama i sudbinama 20 maloljetnih boraca sa područja sarajevske općine Centar.

 

U sportskoj dvorani u naselju Jezero u subotu, 9. novembra 2019. godine sa početkom u 11 sati uz prigodan kulturno-umjetnički program planirano je otvaranje 2. Memorijalnog turnira „Elvis Husaković Eli“, posvećenog svim maloljetnim borcima.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti