Počeli radovi na sanaciji spomen obilježja na području općine Centar

Krajem prošlog mjeseca radnici građevinske firme „Sela“ su započeli radove na sanaciji 18 spomen obilježja na području općine Centar.

Za ovaj projekat, koji se realizuje putem Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, Općina Centar je u svom ovogodišnjem budžetu obezbijedila 15.000 KM.

 

Tokom realizacije ovog projekta biće zamijenjene oštećene i polomljene kamene ploče na spomenicima, obnovljeni oštećeni stubovi, sanirane polomljene parkovske klupe, kao i gazišta na stepeništima, postavljen novi kulir... Također je planirano i hortikulturno uređenje oko spomen obilježja, te popravka spomen česmi.

 

Na Koševskom brdu, u Ulici braće Begić, planirano je postavljanje jarbola za zastavu Bosne i Hercegovine.

 

Prema odredbama potpisanog ugovora rok za završetak navedenih radova je 60 dana.

 

Paralelno sa ovim radovima ista građevinska firma je započela sanaciju spomen obilježja Oaza mira-Pionirska dolina. Vrijednost ovog projekta iznosi 5.540 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar. Ovdje je planirana zamjena oštećenih i polomljenih kamenih ploča na spomeniku i platou, te oštećenih stubova na ulazu u spomen obilježje. Također će biti popravljene i ofarbane parkovske klupe, gazišta na stepeništu, a planirana je i nabavka i ugradnja pet novih LED rasvjetnih tijela, te obnova i farbanje stubova javne rasvjete. U okviru navedenih radova predviđena je i popravka natpisa na spomen obilježju.

 

Završetak navedenih radova je uslovljen vremenskim prilikama.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti