Za osnovce iz Centra održana predavanja o zaštiti od požara

Predstavnici Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar u saradnji sa pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ održali su za učenike šestih razreda i njihove nastavnike Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ predavanja o zaštiti od požara.

Ovom prilikom su predavači objasnili načine postupanja u slučaju pojave požara ili druge nesreće u stanu, školi, javnom prevozu, na izletu, stadionu...

 

Predavači na obuci bili su Haris Aganović, stručni saradnik za protivpožarnu zaštitu i vatrogastvo u Službi za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar i Sulejman Vranac, komandir DVD „Bjelave“.

 

–Predavanje za učenike ove škole predstavlja posljednje u ovogodišnjem ciklusu koje, kao i prethodnih godina, organizujemo u 11 osnovnih škola iz Centra. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je dalo saglasnost za ovu našu aktivnost po školama. Tokom predavanja, koje traje 45 minuta, odnosno jedan školski čas, učenicima je pojašnjeno šta sve može uzrokovati požar, koje mjere treba poduzeti da ne dođe do požara, te kako se ponašati ukoliko se pojavi požar. Pri tome su djeca upozorena da ne smiju sama gasiti požar i izlagati se životnoj opasnosti, već da obavijeste ukućane i pozovu vatrogasce, policiju i hitnu pomoć. Također, za učenike smo održali video prezentaciju o opasnostima od požara i za koje vrijeme može izgoriti jedna prostorija, te na koji način se evakuisati na sigurnu lokaciju i spasiti sebe i druge. Prvo predavanje je održano 9. oktobra ove godine u prostorijama Osnovne škole „Vladislav Skarić“, objasnio je Aganović.

 

Predavači su također upoznali učenike i o vatrogasnoj opremi koja se koristi kod gašenja požara.

 

Ovaj višegodišnji projekat je nastavljen zbog pozitivnih iskustava iz prethodnih godina i velikog interesovanja učenika i nastavnika u osnovnim školama za obuku o zaštiti od požara.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti