Otvoren Sarajevski festival turizma

Danas je u Centru Skenderija, uz učešće više od 70 izlagača iz nekoliko zemalja, svečano otvoren 41. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze, čiji je cilj promocija bogate turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Svečanom otvaranju Sarajevskog festivala turizma u ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića prisustvovali su njegovi savjetnici Osmo Babić i Bećir Sirovina.  

 

Sarajevski festival turizma prilika je turističkim radnicima da predstave domaćem i stranom tržištu nove sadržaje. Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će se ponuditi turističkim radnicima i široj publici.

 

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo podsjetio je kako je Sajam turizma 1970. godine bio prvi sajam koji je organizovao Centar Skenderija.

 

-Centar Skenderija i Sarajevski sajam stavljaju akcent na turizam. Prepoznajemo da je turizam razvojna prilika BiH i grada Sarajeva, istakao je Kapo.

 

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić kazao je kako je ovakav događaj ponos grada, Kantona Sarajevo, a posebno Skenderije koja od 1970. baštini tradiciju sličnih događaja na promociji turizma.

 

-Turizam je, ne samo jedna industrijska grana koja doprinosi povećanju broja radnih mjesta, ali i poboljšanju usluge koja se nudi domaćim i stranim turistima. Nemojte zaboraviti da turizam kozmopolitizira sredinu, podsjetio je Bašić, koji je otvorio sajam.

 

Tema ovogodišnje manifestacije je „Outdoor i avanturistički turizam“ te će prvog dana festivala centralni događaj biti upravo stručna konferencija na ovu temu, a počinje uvodnim izlaganjem Almira Pešteka s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

 

Govornici i panelisti na konferenciji su istaknuti stručnjaci i profesionalci iz oblasti turizma.

 

Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati, a ulaz je slobodan. Sajam će biti otvoren do 25. oktobra, a završit će dodjelom priznanja „Najbolji potez u turizmu - Ljeto 2019“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti