Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, njegovi saradnici i direktor Osnovne škole „Hasan Kikić“ Almir Pleh su u ponedjeljak, 21. oktobra 2019. godine u prostorijama pomenute škole uručili prigodne novčane donacije u iznosu od po 100 KM za 84 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu u školama sa područja Centra.

Naime, riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizuje s ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva su namijenjena kao pomoć za nabavku knjiga i školskog pribora koji su potrebni za redovno pohađanje nastave i uspješno savladavanje školskog gradiva. Općina Centar je iz budžeta za 2019. godinu obezbijedila 8.400 KM za ovu namjenu.

 

U školskoj 2019/2020. godini u deset osnovnih škola na području općine Centar nastavu redovno pohađaju 84 učenika Roma, a skoro polovina ove romske djece je u Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ na Gorici.

 

Donacije od po 100 maraka je dobilo 38 učenika Osnovne škole „Hasan Kikić“, dvanaest učenika škole „Alija Nametak“, deset iz škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, devet iz škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, njih šest iz škole „“Isak Samokovlija“, tri iz škole „Musa Ćazim Ćatić“, po dva učenika iz škole „Hasan Kaimija“ i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, te po jedan učenik iz škole „Safvet-beg Bašagić“ i Katoličkog školskog centra.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da će podrška ovakvim projektima biti nastavljena i u budućnosti.

 

-Općina Centar je prva lokalna zajednica u BiH koja je usvojila lokalni akcioni plan za rješavanje problema Roma na svom području za period 2017-2020. godine, a koji obuhvata obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i očuvanje kulturne baštine Roma. Mi ćemo nastaviti ulagati u vaše obrazovanje i vaspitanje, jer želimo da budete interoperabilni, multidisciplinarni i da budete poliglote. Ovo je dobar projekt i sigurno je da ćemo nastaviti podržavati politiku koja ide u prilog tome da naše drage komšije Romi i njihova djeca budu čvrsto integrirani u društvenu zajednicu, a ovo je jedan od načina kako to treba činiti. Želim vam uspješnu školsku godinu jer kvalitetno obrazovanje je jedini način za poboljšanje uslova života, naglasio je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti