Tokom ove sedmice planiran početak radova na lokalitetu propadanja zemlje u Velikom parku

Nadležne službe Općine Centar su uspjele pribaviti sve potrebne saglasnosti javnih komunalnih preduzeća i okončati proceduru javnih nabavki izbora najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na sanaciji velikog proloma tla koji se krajem prošle godine javio u Velikom parku.
Tokom ove sedmice planiran početak radova na lokalitetu propadanja zemlje u Velikom parku

Također je potpisan i ugovor sa predstavnikom građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka koji planiraju tokom ove sedmice započeti sa pripremnim radovima na popunjavanju velike rupe koja se pojavila zbog proloma i klizanja tla. Pored navedenog Općina Centar je također finansirala tromjesečni monitoring ove lokacije koji je obavila Geodetska konsultantska firma “Angermeier" d.o.o. Sarajevo, dok je Zavod za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo uradio elaborat i glavni projekat sanacije proloma tla. Vrijednost potpisanog ugovora o izvođenju radova iznosi 48.000 KM, finansijska sredstva koja je također obezbijedila Općina Centar i rok za izvođenje radova je 21 kalendarski dan.



Nakon što se pojavila rupa u Velikom parku, prema procjenama otvora širine jedan a dubine sedam metara, općinska Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice je, na osnovu naloga urbanističko-građevinskog inspektora Općine Centar, odmah angažovala radnike građevinske firme „Sela“ koji su ogradili ovaj prostor kako bi otklonili moguću opasnost za prolaznike. Navedena lokacija se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti