Na području općine Centar otvoren prvi Startup studio u regionu

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u petak, 18. oktobra 2019. godine zajedno sa saradnicima prisustvovao ceremoniji otvaranja i promocije prvog Startup studija u regionu u Ulici Maršala Tita 54.

U okviru ceremonije otvaranja i promocije Startup studija održana je i panel diskusija na temu „Inovacije i sistemska podrška startup-ima mladih“ na kojoj su učešće uzeli zamjenik šefa misije Švedske razvojne agencije SIDA Torgny Svenungsson, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, generalni direktor Philip Morris International za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Srđan Lazović, osnivač Foreign Relations Council-a BiH Amer Bukvić, te domaćin diskusije, direktor Fondacije Mozaik  Zoran Puljić.

 

Naime, Startup studio je svjetski prepoznat koncept podrške poduzetništvu koji se primjenjuje u 65 zemalja. U BiH će poslovati pod nazivom Startup studio lonac, čime se želi naglasiti da je dio rastuće regionalne online zajednice za aktivizam i poduzetništvo. Kako su kazali realizatori ovog projekta, fokus je na poduzetništvu mladih ljudi koji time na jednom mjestu mogu dobiti sve što treba za njihov profesionalni uspjeh, od mentorske, finansijske, pravne, konsultantske i drugih vidova podrške za inovativne ideje o pokretanju biznisa koji će biti u sferi društveno odgovornog djelovanja.

 

Direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić je pozvao ovom prilikom sve mlade iz cijele BiH koji imaju društveno odgovornu ideju da im se jave kako bi zajedno stvorili dobru priču.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio zainteresiranost Općine Centar da pomogne mladim ljudima u prezentaciji njihovih poslovnih ideja, a potom da potakne realizaciju sa željenim ciljem održivosti.

 

-Ponosni smo na činjenicu da se jedan ovakav Startup studio otvorio upravo na području općine Centar i sretni smo što smo mogli dati svoj doprinos tome. Općina Centar je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koja zaista ulaže u mlade ljude na način da obezbjeđuje značajna sredstva za finansiranje start-up projekata. U protekle tri godine smo izdvojili oko 750 hiljada konvertibilnih maraka za start-up biznise gdje smo zaposlili oko 100 mladih ljudi, dodao je Ajnadžić.

 

Nakon održane panel diskusije načelnik Ajnadžić i direktor Puljić potpisali su memorandum o međusobnoj saradnji a u cilju unapređenja međusobne saradnje između Fondacije Mozaik i Općine Centar Sarajevo.

 

U ime Općine Centar otvaranju su prisustvovali i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karalić, te saradnici iz Službe za finansije, privredu i lokalno i ekonomski razvoj Munevera Hodžić i Fahrudin Kurtović.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti