Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine, i ove godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu. Tokom ovog mjeseca oko 500 učenika i nastavnika iz šest osnovnih škola besplatno će pogledati tri predstave.
Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Riječ je o zajedničkom projektu koji traje od 2009. godine i ima za cilj da djeci približi pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koja Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad ove institucije kulture.

 

Klasični balet u dva čina i sedam slika „Dama s kamelijama“ na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo će u ponedjeljak, 21. oktobra 2019. godine pogledati učenici devetih razreda osnovnih škola „Hasan Kikić“, „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Vladislav Skarić“ i „Nafija Sarajlić“. Balet „Dama s kamelijama“ u Sarajevu postavio je koreograf Vasiliy Medvedev, a njegov asistent je Stanislav Fečo, dok je libreto prema romanu Aleksandrea Dumasa i Verdijeve opere „La traviata“ uredila Jana Temiz.

 

Učenici devetog razreda Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ će u petak, 25. oktobra 2019. godine prisustvovati izvođenju opere „Hasanaginica“. „Hasanaginica“ je nastala i služila kao predložak za istoimenu bosansku operu koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine. Od tada predstavlja jedan od glavnih naslova na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajeva. Kompozitor „Hasanaginice“ Asim Horozić je ovu veličanstvenu operu skladao prema libretu Nijaza Alispahića, a režiju je potpisao Sulejman Kupusović.

 

Učenici devetog razreda osnovne škole Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak će u utorak, 29. oktobra 2019. godine pogledati komediju „Balkanski špijun u Sarajevu“ prema tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji reditelja Sulejmana Kupusovića. Scenografiju i kostimografiju za ovu predstavu potpisuje Marijela Margeta- Hašimbegović.

 

Podsjećamo da je i ove godine Općina Centar u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za tu namjenu. Sve predstave koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu. Planirano je da u toku ove godine oko 1.600 učenika i nastavnika besplatno pogleda predstave u Narodnom pozorištu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti