Načelnik Ajnadžić posjetio Centar za podršku porodicama s djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju

Tokom dana načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, posjetio Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju (Ulica Valtera Perića 3).

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić sa predsjednicom Udruženja  „Colibri“ Aidom Hrnjić, koja vodi pomenuti centar, razgovarao  o aktuelnim i planiranim projektima koji,  prije svega za dobrobit djece korisnika ovog Centra, moraju biti realizovani u međusobnoj saradnji jedinice lokalne samouprave i ovog udruženja koje je prepoznalo svesrdnu podršku načelnika Ajnadžića kojeg su proglasili počasnim ambasadorom projekta „Sve naše ljubavi“.

 

–Sada kao načelnik općine i ambasador imam dvostruku obavezu da pomognem rad ovog centra. Planiramo u budžetu Općine Centar izdvojiti dodatna finansijska sredstva za realizaciju projekata ovog centra. Ukoliko ovaj prostor u kojem je sada smješten Centar postane mali potražit ćemo neki veći koji će zadovoljiti potrebe. Smatram da status naše djece treba sistemski riješiti i uvrstiti ih u program redovnog obrazovanja. Stoga sam u nekoliko navrata na ovu temu razgovarao sa kantonalnom ministricom za obrazovanje, nauku i mlade, objasnio je Ajnadžić prisutnima tokom svoje današnje posjete.

 

Ova lokalna zajednica je pružala svesrdnu podršku radu Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, od njihovog samog otvaranja u januaru 2018. godine, za šta je Općina obezbijedila prostor, te finansirala njegovu obnovu i prilagođavanje potrebama novog Centra.

 

-Naša saradnja sa Općinom Centar je do sada jako dobra, na čemu se zahvaljujemo načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar,  te također imamo dobru saradnju sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, zahvaljujući čemu ove godine po prvi put imamo 100 asistenata u nastavi koji pomažu djeci sa poteškoća u razvoju, te formirane mobilne timove. U saradnji sa Općinom Centar  našu djecu ćemo voditi u pozorište, te u Centar kulture i mladih gdje planiramo održati zajedničku likovnu izložbu radova zajedno sa djecom iz osnovnih škola. Također učestvujemo u projektu sportske radionice gdje naša djeca odlaze u prostorije Centra za sport i rekreaciju, kazala je Hrnjić.

 

U Centru za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, svaki radni dan od 9 do 17 sati, edukovano osoblje u svom radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju podstiču njihove adaptivne i socijalne sposobnosti i konceptualne vještine kroz edukativne i socijalne rehabilitacije. Također je u Centru uključeno redovno vježbanje s ciljem poboljšanja psiho-fizičkih funkcija, te razne terapije: logopedska, senzorske integracije, muzička, likovna, fizikalna, radna...

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti