Potpisan memorandum o saradnji na realizaciji programa zapošljavanja, obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba

Danas je u prostorijama Općine Centar upriličeno potpisivanje memoranduma o saradnji između Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ i 25 ustanova, organizacija i drugih pravnih subjekata na realizaciji programa zapošljavanja, obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba, te drugih programa i aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje nezaposlenosti na području kantona Sarajevo.

Cilj potpisivanja ovog memoranduma je ostvarivanje zajedničkih interesa od značaja za razvoj privrede, unapređenje uslova za ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti na području kantona Sarajevo.

 

Direktor Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Nermin Pećanac je naglasio da je misija Službe smanjenje nezaposlenosti u Kantonu Sarajevo.

 

-Koristim priliku da se zahvalim načelniku Općine Centar dr. Nedžadu Ajnadžiću kao dobrom domaćinu, a svakako i kao jednom od partnera Sajma zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa koji se danas održava u našem gradu. Prije donošenja odluke o potpisivanju ovog memoranduma anketirali smo nezaposlene ljude sa naše evidencije, a odgovori koje smo dobili od njih su vrlo često bili da žele da se dokvalifikuju ili prekvalifikuju. Kako bismo ispoštovali njihove želje bilo je neophodno da pronađemo ozbiljne i kompetentne partnere koji se tim bave. Memorandum koji danas potpisujemo prihvatilo je i resorno Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Naš krajnji cilj je da smanjimo broj nezaposlenih, a potpisnici memoranduma će nam biti partneri u ispunjenju tog cilja, istakao je Pećanac.

 

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić koji je bio domaćin današnjeg potpisivanja izrazio je nadu da će jedan ovakav sistemski način rješavanja problema nezaposlenosti vrlo brzo dati dobre rezultate.

 

-Najveći izazov današnjice je zapošljavanje, a kako bismo dali kvalitetne odgovore na taj izazov moramo djelovati organizirano i planski. Općina Centar je ranije potpisala memorandum o saradnji na projektu „Sajam zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa“ sa Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Privrednom komorom Kantona Sarajevo, Gradom Sarajevo, te općinama Stari Grad i Novo Sarajevo. Želim istaći da Općina Centar želi biti dio aktivne politike zapošljavanja, a u protekle tri godine smo izdvojili oko 750 hiljada konvertibilnih maraka za start-up biznise gdje smo zaposlili oko 100 mladih ljudi, dodao je Ajnadžić.

 

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog memoranduma.

 

-Donošenjem Zakona o obrazovanju odraslih mi smo započeli proces akreditacije institucija koje se bave obrazovanjem odraslih. Sve današnje potpisnice su akreditirane od strane ministarstva i stoga je na svima nama velika odgovornost, naglasila je Bogunić.

 

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti