Načelniku Ajnadžiću uručena zahvalnica za doprinos u realizaciji snimanja dokumentarnog filma „Legenda o Zami – smrt za život“

Predstavnici Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ prof. dr. Abidin Deljanin i Ekrem Ferhatović posjetili su Općinu Centar i tom prilikom načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću uručili plaketu za doprinos u realizaciji snimanja dokumentarnog filma „Legenda o Zami – smrt za život“ autora Avde Huseinovića.

Očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu 1992-1995. Općina Centar Sarajevo stavila je visoko na listu prioriteta. Sve aktivnosti koje imaju za cilj da se istina o ratnim dešavanjima spasi od zaborava, ali i da se budućim generacijama rat nikada ne ponovi, ova lokalna zajednica snažno podržava.

 

Dokumentarni film „Legenda o Zami – smrt za život“ je priča o Zami Dučiću, legendarnom sarajevskom ratnom komandantu, jednom od simbola odbrane grada Sarajeva, heroju odbrane Republike Bosne i Hercegovine.

 

Film prati njegov životni put od rođenja i odrastanja u rodnom Plavu (Sandžak), pa do dolaska u Sarajevo, formiranje porodice, organizacije otpora, velikih herojskih podviga u odbrani glavnog grada Republike Bosne i Hercegovina i pogibije na prostoru Čemerske planine. Zamo Dučić rođen je 8. februara 1967. godine u Plavu. Prije početka agresije na RBiH bio je zaposlen u Historijskom arhivu, te se među prvima u svom naselju Hrasno Brdo u kojem je živio sa porodicom uključuje u odbranu grada. Učestvovao je u najtežim bitkama za odbranu opkoljenog Sarajeva, i u borbama na planinama Igman, Zvijezda i Čemerike, do Crnoriječke visoravni – Vijenca, Poloma i Jasena. U herojskoj borbi u odbrani države Bosne i Hercegovine od agresora poginuo je 24. septembra 1994. godine na lokalitetu kote Jasen (općina Ilijaš), na poziciji komandanta Manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Za hrabrost ispoljenu tokom agresije, posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, te je proizveden u čin majora.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti