Učenici osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i Katoličkog školskog centra pogledali predstavu „Bibi i Bubi“

Drugog dana festivala „Hajde svijete budi dijete“, koji se održava u prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (Jelića 1), za učenike nižih razreda osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i Katoličkog školskog centra odigrana je predstava pod nazivom „Bibi i Bubi“ u izvedbi Kerekesh teatra iz Varaždina.

Također je tokom dana u popodnevnim satima organizovana umjetnička radionica slikanja koju je za osnovce iz Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ vodio Admir Halilović, akademski kipar i član Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULU BiH), te dobitnik mnogih nagrada za svoja djela.

 

Ovaj 12. po redu festival će trajati do 11. oktobra ove godine i realizuje ga Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, pod pokroviteljstvom Općine Centar kao svojim osnivačem i uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad. Zvanično otvaranje je održano jučer uz svečani defile i program „Dajte nam šansu“ na platou ispred BBI Centra i Katedrale, te uz predstavu „Kako se pravi pjesma“, koju je izveo ansambl Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ iz Zagreba.

 

Trećeg dana festivala, u srijedu 9. oktobra 2019. godine, na teatarskoj sceni Centra kulture i mladih u Jelićevoj ulici na broju 1, je planirana izvedba predstave „Vuk i tri praščića“, trupe Narodnog pozorišta Tuzla (Art teatar) i gradskog pozorišta Živinice, dok će istog dana u 13 sati Željka Lemez i Tatjana Šojić na sceni u Jelićevoj održati umjetničku radionicu „Vuneno pozorištance“.

 

Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“ nije takmičarskog karaktera i ima za cilj da putem pozorišta za djecu i mlade uvodi najmlađe generacije u teatarsku umjetnost, sa posebnim akcentom na pedagošku dimenziju programa, promovišući toleranciju, dijalog, mir, humaniji odnos prema drugovima, porodici, prirodi...

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti