Nova sekcija u Centru za zdravo starenje na kojoj se izvode vježbe kineziterapije

Opće je poznato da su osobe treće životne dobi skupina koja je izložena društvenoj isključenosti. Usamljenost je čest problem naših starijih sugrađana pa je zbog toga Centar za zdravo starenje mjesto u kojem se dobro osjećaju, mjesto u koje vrlo rado dolaze i mjesto iz kojeg sa osmjehom odlaze kući.

Dobro osmišljenim i kvalitetno organizovanim programima smanjuje se socijalna isključenost starijih osoba i osigurava se dostojanstveno i aktivno starenje. Održavanje društvene aktivnosti pomaže u održavanju dobrog emocionalnog i tjelesnog zdravlja.

 

Pored svakodnevnih aktivnosti, članovi i članice Centra za zdravo starenje imaju priliku uživati u novoj sekciji na kojoj se izvode vježbe kineziterapije.

 

Naime, kineziterapija je medicinska disciplina koja primjenjuje pokret u prevenciji i liječenju deformacija, bolesti ili povreda.

 

Kineziterapija se bavi primjenom sistematizovanih pokreta pojedinih dijelova tijela ili kompletnog tijela, radi očuvanja, uspostavljanja, razvijanja i zamjene funkcija lokomotornog aparata.

 

Osim druženja, prijateljstva, edukacije i usvajanja novih znanja, osobe treće životne dobi u Centru bi trebale poboljšati kvalitet života, međusobno razmijenjivati iskustva i na najbolji način provoditi slobodno vrijeme.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti