U nedjelju i ponedjeljak besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka

U povodu Svjetskih dana zdravlja, kao i Svjetskog dana srca koji se obilježavaju svake godine u mjesecu septembru, Zdravstveni savjet Općine Centar i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u svrhu edukacije, unapređenja i zaštite zdravlja organiziraju dvodnevnu akciju pod nazivom „Mjerenje šećera u krvi i mjerenje tlaka“.
U nedjelju i ponedjeljak besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka

Akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka, kao i savjetovanje građana kako da očuvaju zdravlje srca će biti provedena u nedjelju, 29. septembra 2019. godine od 10 do 15 sati na javnoj površini ispred knjižare ''Svjetlostkomerc''  (Muhameda Kantardžića 3) i u ponedjeljak, 30. septembra od 9 do 14,30 sati u prostorima Općine Centar (Mis Irbina 1).

 

Tokom ove akcije stručno medicinsko osoblje će također u razgovoru sa građanima i uposlenicima Općine Centar promovirati zdravu ishranu i važnost fizičke aktivnosti te davati korisne preporuke i savjete kao i propagandni materijal o dijabetesu.

 

Obilježavanje 29. septembra - Svjetskog dana srca ima za cilj da doprinese podizanju svijesti o važnim temama vezanim za zdravlje, čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja u zdravstvenoj zaštiti pojedinca. Ključ postizanja navedenog cilja je osigurati da svako može dobiti potrebnu skrb, kada mu je potrebna, upravo u svojoj lokalnoj zajednici. Jačanje primarne zdravstvene zaštite je najefikasniji način postizanja univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom.

 

U svrhu provođenja edukacija i predavanja, realizacije projekata vezanih za zdravstvenu zaštitu, u budžetu Općine Centar za 2019. godinu obezbijeđena su sredstva Zdravstvenom savjetu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti