Načelnik Ajnadžić prisustvovao obilježavanju Dana Grada Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 18. septembra 2019. godine prisustvovao obilježavanju Dana Grada Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona.

Ovaj značajan dan za Goražde obilježen je nizom prigodnih sadržaja, zajedničkom svečanom sjednicom Gradskog vijeća i Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima, partizanskim i šehidskim grobljima poginulih boraca. Naime, 18. septembar jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona. Na ovaj dan prije 27 godina prvi put je oslobođeno Goražde. Okončanjem operacija „Krug“ i „Drina“ koje su trajale od 16. augusta do 18. septembra branitelji ovog područja, pripadnici Prve, 31. i 43. Drinske udarne brigade postigli su najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom, čime je oslobođena kompletna teritorija ovog grada na Drini. Goražde je tada dobilo epitet „Grad heroj“. Danas se ovaj datum obilježava kao „Dan Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražda”.

 

Zajednička svečana sjednica Gradskog vijeća i Skupštine BPK-a održana je u velikoj sali Centra za kulturu Goražde, a prisutnima su se obratili zamjenik predsjedavajuće Gradskog vijeća Goražda Šemso Ferhatović, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić, te u ime Vlade FBiH ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević.

 

Nakon prigodnih obraćanja uslijedila je dodjela priznanja Grada Goražda i priznanja BPK Goražde.

 

Načelnik Ajnadžić posjetio je jučer i prostorije Gradske uprave Goražda gdje je gradonačelniku Muhamedu Ramoviću uručio odluku o dodjeli finansijskih sredstava Općine Centar u iznosu od 10.000 maraka za sufinansiranje sanacije putne komunikacije Suhodol-Poratak-Zaimov Do. Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovala je i premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća.

 

Gradonačelnik Ramović izrazio je veliku zahvalnost Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na višegodišnjoj pomoći.

 

-Ne možemo zaboraviti pomoć koju smo dobili od Općine Centar kada su Goražde pogodile poplave. Svaka pomoć nam je dobrodošla i želimo se zahvaliti na svemu što ste učinili za naš grad. Sa Općinom Centar imamo izuzetnu saradnju. Raduje me da jedna tako finansijski jaka i stabilna lokalna zajednica ima senzibilitet prema manje razvijenim sredinama, istakao je Ramović.

 

Uz čestitke za Dana Grada Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona, načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina Centar kao odgovorna i izuzetno senzibilna lokalna zajednica nastaviti sa aktivnostima pružanja pomoći manje razvijenim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti