Promocija dokumentarnog filma i knjige „Zaboravljeni“

Sinoć je u Domu mladih na Skenderiji održana promocija dokumentarnog filma i knjige „Zaboravljeni“ koji govore o humanom radu medicinskih sestara i tehničara tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Realizaciju projekta pomogla je i Općina Centar.

Dokumentarni film i knjiga predstavljaju emotivno ilustrovanu ulogu medicinskih sestara i tehničara u pružanju neophodne medicinske pomoći za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, a akteri filma i knjige svjedoče o herojskom učešću medicinskog osoblja. U ime Općine Centar promociji su prisustvovali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, te vijećnici Velija Katica i Denis Challenger.

 

Dokumentarni film snimljen je u organizaciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti BiH „Haber“, a predsjednik Udruženja Omer Edo Hadrović u svom obraćanju prisutnima zahvalio se svima koji su podržali realizaciju projekta.

 

U ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća prisutnima se obratila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.

 

-Knjiga i dokumentarni film „Zaboravljeni“ svjedoče o neuništivom duhu naroda iz kojeg su, u užasu agresije, opsade i beznađa, izvirala plemenita djela i ljubav prema domovini i čovjeku. U proteklom ratu poseban pečat ostavile su naše medicinske sestre, tehničari i drugi zdravstveni radnici koji su svojim nesebičnim radom, znanjem i humanošću doprinijeli odbrani naše jedine domovine. I danas, u ovom svečanom trenutku trebamo se zapitati: hoće li u vremenu mira ikada biti iskazana tako snažna i duboka ljudskost i solidarnost? Ponosni smo na njih jer su nadljudskom snagom i umijećem spašavali živote boraca i civila u opkoljenom Sarajevu, Žepi, Goraždu, Srebrenici, Bihaću i drugim gradovima naše zemlje. Uz čestitke autorima ovog dragocjenog dokumentarnog filma, ističem da će Općina Centar Sarajevo i Općinsko vijeće podržavati sve nove projekte koji će vjerodostojno kazivati o veličanstvenoj borbi pripadnika Armije i MUP-a RBiH za odbranu i slobodu naše lijepe i jedine domovine Bosne i Hercegovine. Još jednom želim da Vas pozdravim i istaknem da najhrabriji sinovi i kćeri naše domovine nisu i neće biti zaboravljeni. Naša je obaveza da istinu o ratnim dešavanjima prenosimo s koljena na koljeno, kazala je Karačić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti