Podrška održivom povratku mještanima naselja Bjelasovići na Sokocu

U okviru projekta podrške održivom povratku danas je u Općini Centar upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli finansijskih sredstava za džamiju i mesdžid u povratničkom džematu Bjelasovići u mjesnoj zajednici Kaljina u Opštini Sokolac.

U ime Općine Centar ugovor je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić koji je ovom prilikom istakao kako Općina Centar ima dugogodišnju tradiciju finansijske pomoći povratničkoj populaciji u RS.

 

–Općina Centar je tokom prethodnih godina također pomagala ovu povratničku zajednicu u Kaljini i okolnim mjestima sufinansiranjem obnove vjerskih objekata, te obnovom mostova i putnih komunikacija koji su jedina veza ovih povratničkih naselja sa ostatkom naše zemlje. Mi u budžetu naredne godine možemo planirati još sredstava za realizaciju projekata namijenjenih stanovnicima ovog dijela opštine Sokolac, objasnio je načelnik Ajnadžić.

 

O kakvom se projektu radi objasnio je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Kaljina Sulejman Hamza, koji je jedan od potpisnika ugovora.

 

–Naš Medžlis Islamske zajednice Kaljina je prošle godine otkupio dva ruševna objekta sa zemljom u naselju Knežina. Imamo namjeru da obnovimo ova dva objekta za smještaj našeg medžlisa i za imama obližnje džamije. Koristim priliku da zahvalim načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar za ovu današnju donaciju koja će nam itekako dobro doći s obzirom da smo mi mali džemat koji je svojim naporom uspio obnoviti sve prijeratne vjerske objekte i izgraditi novi, izjavio je Hamza.

 

Prema odredbama potpisanog ugovora Općina Centar će iznos od 3.500 KM prebaciti na račun Medžlisa Islamske zajednice Kaljina u roku od pet dana, dok je korisnik ovih finansijskih sredstava u obavezi da Službi za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar dostavi izvještaj sa pratećom dokumentacijom o namjenskom utrošku sredstava najkasnije do kraja ove kalendarske godine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti