U Jelićevoj izložba fotografija Kemala Hadžića

U prostorijama Centra kulture i mladih (Jelića 1) – javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar u subotu, 7. septembra 2019. godine sa početkom u 20 sati bit će otvorena izložba fotografija „Neću da budem zombi“ čiji je autor Kemal Hadžić.

U fotografskom ciklusu „Neću da budem zombi“, Kemal Hadžić razvio je još jednu metaforu savremene civilizacije. Nakon ciklusa kakvi su „Privatno vlasništvo“ ili  „Omega polis“ u kojim je pronicao u bit na kojoj postoji naša savremenost, u ovom Hadžić pokazuje da je ona lišena svakog oblika humaniteta i da ne stvara vrijednosti usklađene s njima. Naprotiv, konačan proizvod te civilizacije i normi na kojima se ona utemeljuje nije čovjek nego, kako ove fotografije sugeriraju – zombi.

 

Čitavim sistemom svojih institucija, ideoloških naracija i medijskih strategija danas se ne proizvodi istina skopčana sa stvarnošću već kako je davno pokazao Jean Baudrillard, simulakrum u kojem se zbiva mentalna okupacija čovjekove egzistencije.

 

U Bosni i Hercegovini dugo je bio nepoznat podatak da je fotografija Kemala Hadžića iskorištena za photobook kultne rock grupe Pink Floyd, za jubilarni materijal povodom 30 godina rada grupe. Jedna od fotografija koja je obišla svijet čeliste Vedrana Smajlovića, iz Vijećnice, nastala je 1993. i bila upotrijebljena za poster Sarajevske zime.

 

Povodom otvaranja izložbe sutra će u prostorijama Centra kulture i mladih (Jelića 1)  biti održana konferencija za medije sa početkom u 10 sati.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti