Počelo obilježavanje 27. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Na šehidskom mezarju Kovači, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem dužne počasti svim šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH danas je počelo obilježavanje 27. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

U ime Općine Centar cvijeće je položio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, koji je bio i jedan od komandanata Prvog korpusa Armije RBiH, zajedno sa vijećnikom Velijom Katicom.

 

Prema protokolu manifestacije, koju je organizovalo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, cvijeće je prvo položeno ispred spomen-obilježja posvećenog svim šehidima koji su ukopani na mezarju Kovači, nakon čega su delegacije obišle i položile cvijeće ispred mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva i vrhovnog komandanta Armije RBiH, a zatim na mezarju ispred Alipašine džamije.

 

Nakon toga delegacije su obišle šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo, gradsko groblje Lav, katoličko groblje Sveti Josip i pravoslavno groblje Sveti Marko gdje su na dostojanstven način odali počast svim poginulima tokom posljednje opsade grada.

 

Također, za danas je planirano i svečano postrojavanje veterana brigada Prvog korpusa Armije RBiH, dok će svečana akademija povodom obilježavanja 27. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH biti održana u amfiteatru Memorijalnog kompleksa na Kovačima u 18 sati.

 

Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom svog osnivanja 1992. godine da bi se taj broj do kraja proteklog rata povećao na 40.500 pripadnika. Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine. Najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan odlikovana su 472 pripadnika, priznanjem Srebreni štit 19, dok je 29 pripadnika Prvog korpusa odlikovano najvišim državnim priznanjima na osnovu odluke Predsjedništva RBiH. Tri brigade u sastavu ovog korpusa odlikovane su kolektivnim priznanjem „slavna“, a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem „viteška“.
05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti