Nastavak kampanje za čistu i urednu općinu Centar u susret Sarajevo Film festivalu

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, nastavlja kampanju za čistu i urednu ovu lokalnu zajednicu a posebno centar grada u susret i u vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala.
Nastavak kampanje za čistu i urednu općinu Centar u susret Sarajevo Film festivalu

Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica ulaže maksimalne napore i finansijska sredstva kako bi svojim građanima obezbijedila što kvalitetnije uslove za život. Realiziran je veliki broj projekata koji se odnose na izgradnju i uređenje gradskih parkova i manjih javnih površina, dječijih ''ciciban'' igrališta i sportskih ploha, uređenje i ozelenjavanje grobalja, uvođenje selektivnog odlaganja otpada i drugo. Uz sve to, u proteklom periodu uspješno su provedene brojne ekološke akcije čišćenja i uređenja javnih površina na mnogim lokacijama na području Centra.

 

I pored toga što Općina Centar ulaže velike napore kako bi njeno područje bilo što ugodnije mjesto življenja, građani nisu zadovoljni čistoćom javnih površina u centru grada. Svjedoci smo zapuštenih zelenih površina, prljavih ulica, nelegalnih deponija otpada te gotovo svakodnevnog devastiranja parkovskog mobilijara.

 

Općina Centar je slika i ogledalo Sarajeva - glavnog grada Bosne i Hercegovine gdje svakodnevno boravi veliki broj turista i gdje se održavaju značajne kulturne, sportske i druge manifestacije od značaja za BiH ali i za regiju.

 

Jedan od velikih događaja na području općine Centar i ovog ljeta je jubilarni 25. Sarajevo Film Festival, koji će se od 16. do 23. augusta održati pod pokroviteljstvom UNESCO, kada će naš grad biti u znaku Srca Sarajeva.

 

U susret ovom velikom kulturnom događaju, na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, i ovaj put pokrenuta je kampanja za čistu i urednu središnju sarajevsku općinu. Akciju čišćenja i uređenja organizira Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar u saradnji sa Službom za investicije, komunalni razvoj i planiranje i Općinskim inspektoratom, štabovima civilne zaštite i savjetima mjesnih zajednica, kao i kantonalnim javnim komunalnim preduzećima ''Rad'' i ''Park'' te Dobrovoljnim vatrogasnim društvom ''Bjelave''. Sačinjen je plan aktivnosti prema kojem će sekretari mjesnih zajednica Općine Centar sve do završetka SFF vršiti pojačan nadzor terena i obratiti posebnu pažnju na čišćenje i pranje ulica, pražnjenje kontejnera, košenje i uklanjanje pokošene trave te sve druge vidove nečistoće kako bi se poduzimale potrebne aktivnosti. Naročito će se pratiti održavanje čistoće na području mjesnih zajednica: ''Trg-oslobođenja-Centar'', ''Marijin dvor'', ''Skenderija-Podtekija'', ''Ciglane'' i ''Park-Višnjik''. 

 

Inspektorat Općine zadužen je da u okviru svojih nadležnosti vrši u toku i poslije radnog vremena kontrolu javnih površina na općinskom području.

 

Ujedno će se koordinirati sa kantonalnim komunalnim javnim preduzećima ''Rad'' i ''Park'' koji su nadležni za održavanje čistoće i urednosti javnih površina. Odsjek za civilnu zaštitu je zadužen za koordinaciju sa štabovima CZ mjesnih zajednica i DVD „Bjelave“ i po potrebi će ove pripadnike Civilne zaštite angažovati na čišćenju javnih površina. Kao i prethodnih godina pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva  „Bjelave“ će izvršiti pranje trgova (Trg Prvog korpusa Armije BiH i Trg djece Sarajeva), pješačkog mosta Festina lente, kao i drugih javnih površina po ukazanoj potrebi.

 

Želja i namjera Općine Centar je u ovu kampanju također uključiti što veći broj građana da daju svoj doprinos kao mnogo puta do sada iskazujući i na taj način visoku ekološku svijest. Građani mogu u svojim mjesnim zajednicama prijaviti lokacije gdje je potrebno intervenisati. Također to mogu učiniti putem općinske web stranice: www.centar.ba (Ekologija/Stanje na terenu) i putem mobilne aplikacije mojCENTAR koju mogu preuzeti sa ovog linka.

 

Pridružimo se ovoj akciji čišćenja i uređenja Centra i pokažimo da smo zaista Srce Sarajeva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti