Početkom oktobra premijera predstave „Porodični portret“

Udruženje „Hava“ uz podršku Fondacije za muzičke, likovne i scenske umjetnosti, te Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo organizuje u Mjesnoj zajednici Nahorevo premijerno izvođenje predstave „Porodični portret“, autorice Džejne Hodžić, a u režiji Sabrine Begović- Ćorić. Partner predstave je Općina Centar u saradnji sa JU Centar kulture i mladih.
Početkom oktobra premijera predstave „Porodični portret“

Predstava govori o bračnom paru koji se dvadeset godina nakon gubitka sina susreće sa mladim migrantom iz Sirije, što otvara njihove stare rane. Ova predstava govori o traumama koje rat ostavlja u individuama, o šteti koju nanosi društvu i pojedincima. Za bračni par iz ove priče susret sa izbjeglicom iz Sirije uspijeva da oživi lijepa sjećanja, da prodrma njihovu svakodnevnicu i ulije novu nadu i smisao.

 

Na trenutak uspijevaju da dožive ono za čime čeznu, ljepotu jednostavne porodične situacije u kojoj rade naizgled obične stvari. Za njih ovaj događaj biva trenutak utopijske ljepote, doživljaj porodice o kome su maštali kada su se zaljubili i odlučili zavjetovati na vječnu ljubav.

 

Prema riječima autorice dramskog teksta Džejne Hodžić, tekst je nastao inspirisan događajima iz prošle godine, a tiče se ulaska migranata u napuštene kuće i druge objekte.

 

- Dramski tekst „Porodični portret“ počela sam pisati prije više od godinu dana, promišljajući o temi koja je u tom momentu bila goruća. Mislila sam da će tema izbjeglica i migranata u našoj zemlji biti manje aktuelna kada se predstava postavi, ali se dešava upravo suprotno. U ovom momentu tema je još aktuelnija, istakla je Hodžić.

 

Rediteljica predstave Sabrina Begović – Ćorić kazala je da se bosanskohercegovačko društvo još uvijek suočava sa traumama proizišlim iz ratnih dešavanja, kako kolektivno tako i individualno.

 

- Izbjeglice koje bježeći od rata u svojoj domovini prolaze kroz našu zemlju izvlače na površinu te traume. Kao društvo smo pokazali da se ne znamo nositi sa dolaskom izbjeglica i migranata na prostore Bosne i Hercegovine, ali su upravo pojedinci ti koji su donekle uspjeli osvjetlati obraz naše zemlje kada je ova tema u pitanju, naglasila je Begović - Ćorić.

 

Uloge u predstavi „Porodični portret“ igraju Dragan Jovičić, Amina Begović i student glume Faris Pinjo, kostimografkinja i scenografkinja je Adisa Vatreš - Selimović, a producentica Nejra Hulusić.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti