OKONČANA DRUGA FAZA IZGRADNJE VODOVODA NAHOREVO

Vodu dobilo 313 domaćinstava

Povodom završetka radova na drugoj fazi izgradnje sistema za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar koja je i finansijer projekta, je u ponedjeljak 5. augusta 2019. godine zajedno sa saradnicima i predstavnicima izvođača radova i nadzora obišao lokalitet na kojem su izvođeni radovi (Nahorevska brda kod spomen česme na početku puta prema izgrađenom rezervoaru).

Podsjećamo da su radovi na izgradnji druge faze vodovoda Nahorevo započeli u  novembru prošle godine, a za izvođenje je bila angažovana građevinska firma „Mibral“ koja je nakon provedene tenderske procedure odabrana kao najpovoljniji izvođač. Ukupna vrijednost radova za izgradnju druge faze vodovoda iznosi 460.000 konvertibilnih maraka.

 

Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu uradio je glavni projekt druge faze, odnosno druge trase distributivne mreže, a za nadzor nad izvođenjem radova bila je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

 

Kako je bilo i predviđeno glavnim projektom, izrađeno je 4.600 metara nove distributivne mreže.

 

Podsjećamo, Općina Centar je finansirala i prvu fazu izgradnje vodovoda za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice. Riječ je o najvećem projektu komunalne infrastrukture realiziranom na području općine Centar u posljednjih 20 godina, a vrijednost je više od dva miliona maraka.

 

Dužina transportnog i distributivnih vodova iznosi preko 16 kilometara, a kapacitet izgrađenog rezervoara je 250 hiljada litara.

 

Prilikom obilaska lokacije gdje su izvođeni radovi načelnik Ajnadžić je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o ovom projektu.

 

-Zadovoljstvo nam je da su radovi završeni, a danas najviše razloga za zadovoljstvo imaju stanovnici Nahoreva koji sada imaju vodu u svojim domaćinstvima. Nakon našeg višegodišnjeg truda i rada okončali smo projekat vodosnabdijevanja na ovom veoma značajnom dijelu općine Centar. U njegovu realizaciju smo utrošili mnogo rada, truda, vremena i finansijskih sredstava. Od početka realizacije izgradnje vodovoda Nahorevo na novu distributivnu mrežu je priključeno 313 domaćinstava, a uloženo je oko 3 miliona maraka. Moramo voditi računa o pravilnoj eksploataciji vode, istakao je Ajnadžić.

 

Munib Pandžić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Nahorevo“ se zahvalio općinskom načelniku i Općini Centar na urađenom poslu.

 

-Ovo je jedan u nizu projekata kojeg je općinska administracija realizovala tokom proteklog perioda. U posljednje vrijeme puno se uradilo na ovom mjesnom području. Za stanovnike ovog dijela općine Centar egzistencijalno pitanje je bila voda, a to smo dobili realizacijom ovog projekta na čemu smo neizmjerno zahvalni, kazao je Pandžić.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti