Manifestacija „Odbrana BiH–Igman 2019“ danas zvanično otvorena

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, počela je dvodnevna tradicionalna manifestacija "Odbrana BiH-Igman 2019.".

Brojne delegacije svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici udruženja i građani odali su počast i prisjetili se historijskih dana za odbranu države, te na značaj igmanskog bojišta za odbranu Sarajeva i BiH.

 

U ime Općine Centar cvijeće je položio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima, vijećnici Nuko Grebović i Haris Mujanović, te predsjednik Komisije za boračka pitanja Dževad Jusić.

 

Ovogodišnja manifestacija ima za cilj da okupi preživjele učesnike odbrane iz svih krajeva BiH, koji će evocirati uspomene na teške godine borbe protiv agresora, ali i upoznati mlade generacije sa značajem ove historijske borbe, važne za odbranu BiH. Centralni dio manifestacije pod motom „Dođi i posvjedoči“ planiran je za sutra na Igmanu.

 

Salko Bukvarević, predsjednik Organizacionog odbora je istakao da ga posebno raduje činjenica da je ove godine najavljen veliki broj mladih ljudi koji će doći na Igman, te da je naša trajna obaveza da čuvamo sjećanje na časnu odbranu i na najbolje sinove i da istinu o odbrani prenosimo na generacije koje dolaze.

 

- Danas se sjećamo naših saboraca, prijatelja, očeva, majki, sjećamo se najboljih sinova ove domovine, naših šehida i poginulih boraca. Devetnaest godina zaredom okupljamo se na ovoj manifestaciji kako bi i ovaj put pokazali da ne zaboravljamo šehide i poginule branitelje i da je to naša trajna zadaća. Da nije bilo šehida i branilaca danas ne bi bilo ni države ni nas i to moramo uvijek imati na umu. Ne smijemo nikada zaboraviti da je svaka stopa naše domovine natopljena šehidskom krvlju, onih koji su se borili za jedinstvenu, suverenu i nezavisnu državu BiH. Na ovaj način želimo da se zahvalimo braniteljima koji više nisu sa nama, ali i preživjelima, kazao je Bukvarević.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti